Hamvas kifli, a százéves sütemény
A hamvas kifli vagy ha úgy jobban tetszik, a hókifli télen-nyáron jó választás. Egyszerű a receptje és az elkészítése. Napokig eláll, így kitűnő vendégváráshoz is. Az ünnepek előtt nem kell az utolsó pillanatra hagyni a sütését, előre elkészíthetjük. Nyáron pedig még azon sem kell izgulni, hogy esetleg megromlik mint a krémes sütemények. Olvasónktól az igazi retró, több mint százéves sütemény receptjét.
Visky Katitól kaptuk az egyszerű, de finom sütemény receptjét. „Az ünnepek közeledtével leírok egy egyszerű, néhány nappal előbb elkészíthető, több mint 100 éves sütemény receptet, a hamvas kifliét.”
Hamvas kifli hozzávalói
- 200 g liszt,
- 140 g vaj,
- 20 g élesztő
- pici tej,
- pici só,
- 40 g porcukor,
- 2-3 kanál tejföl.
Hamvas kifli elkészítése
- az élesztő felfuttatjuk a tejben,
- eldolgozzuk a lisztet a vajjal,
- majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a többi hozzávalót,
- lágy tésztává gyúrjuk,
- vékonyra nyújtjuk,
- négyzetekre vágjuk ,
- tölthetjük sütésálló lekvárral vagy tejjel péppé kevert cukros dióval vagy mákkal,
- előmelegített sütőbe téve, 180 fokon kb 30 perc alatt világos sárgára sütjük,
- melegen megszórjuk porcukorral.
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Visky Katinak!
További kifli receptek
Mint tudjuk, a kifli az csupán egy forma. Léteznek édes és sós kiflik is. Vegyesen válogattam ezek receptjeiből, hogy neked is legyen lehetőséged kedvedre kiválasztani a legjobbat.
Ha már unod az almás pitét, gyors, egyszerű és finom alternatíva az almás kifli sörrel. A recept szerint sör is kerül a tésztába, ennek alkoholtartalma miatt nem kell aggódni, nem lesz sör íze, és a gyerekek is bátran fogyaszthatják.
Falun felnőve természetes volt, hogy a disznóvágás egyik évben sem maradhat el. A sok finomság között volt a sertésháj is, amiből aztán finom lekváros kiflit készítettünk. Most, hogy már nem olyan egyszerű sertéshájhoz hozzájutni, kicsit módosítottunk a recepten és margarinnal készítjük. Így készül a hamis hájas kifli.
A diós-, mákos kifli élesztős, zsíros tésztából készül, pont úgy, mint nagyanyáink idejében.