Fügefalevél szörp receptje
Kevesen tudják, hogy a füge zamatos termésén túl a levelei is hasznosíthatók. Már pedig a fügefalevél szörp nyáron kellemes hűsítő, míg télen a nyár ízeit varázsolja az asztalra. Már mutatom is az egyszerű hozzávalókból készülő, télre is elraktározható üdítőital receptjét.
Fügefalevél szörp receptje
A füge (Ficus carica) azon kevés mediterrán növény közé tartozik, amelyek a mi keményebb teleinket is átvészelik és nálunk is képesek beérlelni gyümölcseiket. A füge gondozása igazán nem bonyolult. Jótékony hatásai és finom íze miatt érdemes beszerezni legalább egy fügefát.
A füge rákellenes, vírusölő, vérnyomás szabályozó, koleszterin csökkentő, hasmenést okozó, memóriaserkentő, bőrszépítő hatásokkal bír. Kitűnő kalcium forrás, segít leküzdeni a depressziót, rostban gazdag és kalóriaszegény, így fogyókúrákban is használható.
Hozzávalók
- 5 db fügefalevél,
- 5 dl víz.
- 25 dkg cukor,
- 2 mokkáskanál citromsav,
- 5 evőkanál citromlé vagy egy közepes citrom leve.
Fügefalevél szörp elkészítése
- A fügefa leveleket megmosom a szárukat eltávolítom.
- Éles késsel felaprítom, hogy könnyen turmixolható legyen.
- A cukrot és a citromsavat kimérem és egy lábasba teszem.
- A cukorhoz és a citromsavhoz hozzáöntöm a vizet és forrásig melegítem: híg szirup lesz belőle.
- Hűlni hagyom, majd belefacsarom a citrom levét vagy hozzáöntöm az 5 kanál citromlevet.
- A felaprított fügefa leveleket turmixgépbe teszem, ráöntök a kihűlt szirupból annyit, amennyi ellepi. Ha üvegből van a turmixgép tartálya, akár melegen is ráönthetem, hiszen utána úgyis fel kell melegíteni.
- A leveleket a sziruppal addig mixelem, ameddig a levéldarabok már alig látszanak benne.
- Hozzáöntöm a maradék sziruphoz, és kissé megmelegítem, hogy a levelekből a színező anyag kioldódjon. Én annyira melegítettem fel, hogy a lábast még kézzel meg tudtam fogni. Nagyon melegen elvesztheti a szép zöld színét.
- Állni hagyom 30 percig.
- A teaszűrőre gézlapot tettem és azon átszűrtem.
- Hígítva azonnal fogyasztható is.
- Tartósítószer hozzáadásával télire is eltehetjük.
Nagyon köszönjük a receptet Ujvári-Kordics Veronikának!
További üdítőital receptek
A házi kubu csupa friss hozzávalóból készül. Az alapanyagokban található vitaminok megmaradnak benne, hisz a gyümölcsök és zöldségek nagyrésze nyersen kerül bele. A csodálatos vitaminbomba egyszerű recept alapján, gyorsan készül és legalább ugyanolyan gyorsan elfogy.
Hűsítő ital balkonnövényekből is készülhet, sőt egyáltalán nem bonyolult. A nagy sikerre való tekintettel a nem rég bemutatott bodzás üdítő és citromfű szörp után újabb szuper fűszernövényes üdítőital recepteket hoztam. Bár szomjoltásra a tiszta víz a legjobb, a változatosság kedvéért érdemes néhány egyszerűen elkészíthető italt is kipróbálni. A balkonon nevelt eper, bazsalikom, citromfű vagy menta mellé csak édesítőszer és citrom vagy lime szükséges és már kész is a frissítő limonádé. De a bougainvillea és levendula virágaival is kitűnő üdítőital alapanyagok. Az üdítőitalok azonnal fogyaszthatók, de akár szörp formájában meg is őrizheted a nyár ízeit a hűvös téli napokra. Ugye jól hangzik?
A bougainvillea limonádé igazi különleges üdítőital. Jól lehűtve és ráadásul immunerősítő hatása is van. Spanyolországban élő olvasónk rendszeresen készíti és most megosztotta velünk a színes murvafürt virágokból készülő limonádé receptjét is.