Füge (Ficus carica) gondozása és felhasználása
A füge (Ficus carica) azon kevés mediterrán növény közé tartozik, amelyek a klímaváltozás miatt a mi keményebb teleinket is átvészelik és nálunk is képesek beérlelni gyümölcseiket. A füge gondozása igazán nem bonyolult. Jótékony hatásai és finom íze miatt érdemes beszerezni legalább egy fügefát. Gondozásán túl gyümölcsének felhasználására is hoztam pár ötletet.
Füge (Ficus carica) származása
A füge (Ficus carica) eredeti hazája Délnyugat-Ázsia, Szíria, Izrael, de ősrégi idők óta termelik Észak-Afrikában és Dél-Európában is.
Több vallásban kultikus növénynek számít. Már a Bibliában is olvashatunk róla, az Ószövetség a gabona, az olajbogyó és a szőlő mellett az „ígéret földjének” legfőbb kincsei közé sorolja. Már az ókori birodalmakban is feldolgozták, egyes országokban szentként tisztelték, mint a szerelem és a termékenység szimbólumát.
A római történelem is említést tesz róla: Róma későbbi alapítói, Romulus és Remus gyermekként egy fügefa árnyékában szopták a farkasanya tejét. A kis helyen elférő, tápláló és nem romló szárított füge a római katonák fontos tápláléka volt.
Magyarországra a 14. században jutott el. Azóta hazánkban is elterjedt növényfaj, hiszen kedveli hazánk forró nyarú éghajlatát.
Az eperfa félék családjába (Moraceae) tartozik, de közeli rokona a fikusznak és a gumifának is.
Füge jellemzése
Fogyaszthatóság, mérgezőség: a hazánk beérő fajták megtermékenyítés nélkül, mag nélküli gyümölcsöket érlelnek, az érett gyümölcsök zamatosak, nyersen vagy feldolgozva fogyaszthatók
Magasság: 1 – 2,5 m. A földközi-tengeri országokban elérheti a 10 – 12 m magasságot is.
Habitus: bokorszerű vagy alacsony törzsű fa széles, szétterülő, laza koronával, nagy, taréjos, bőrnemű levelei vannak. A fatörzs sima kérge hamuszürke színű, tejnedvben gazdag. Nagy levelei a széleken fogazottak, és 3-5 karéjosak.
Cserépben nevelhető-e: igen, kerti vagy balkonnövény, dézsában nevelve célszerű teleltetni
Virágzási idő: májustól szeptemberig
Termése: Ehető, húsos termése a füge. Ez nem egyszerű termés, hanem apró termések sokaságából álló, a befelé fordult, elhúsosodott virágzati tengelyt is magában foglaló terméságazat. A fügefa gyümölcse szénhidrátokban gazdag, kitűnő tápanyagforrás, amelyet a Szahara vidékén már 10 000 éve felismertek és nagyra értékeltek.
Füge igényei, gondozása és teleltetése
Hely: napos, meleg, szélvédett
A fügét más napimádó növényekkel leanderrel, rozmaringgal és levendulával ültetve egy csoportba csodás mediterrán kertet alakíthatunk ki. Szépen mutat fehér falak előtt.
Öntözés: vízigényes
Virágok: jellegtelen, diónyi bimbóhoz hasonló serleg virágzat, amiből kedvező körülmények között tavasszal vagy nyár végén fejlődnek ki a gyümölcsök
Ültetés: ősszel vagy tavasszal meleg, napsütötte, szélvédett helyre, pl. délre néző falak elé célszerű ültetni
Ápolás: nyáron rendszeresen öntözzük, augusztusig hetente tápoldatozzuk, ősszel vissza is metszhetjük. Kártevője és betegsége nincs, tehát rendszeres növényvédelemre nem szorul.
Füge teleltetése
A kertben takarással védhetjük, 15 °C-nál nagyobb hidegben ágai a földig lefagynak, de tavasszal újra kihajtanak, elpusztíthatatlanok. Lefagyás után azonban csak három év múlva terem újra.
A dézsás növényeket világos, 2-8 fokos helyen célszerű tartani, de szükség esetén sötétben is megmarad. Az enyhe fagyokat dézsában is károsodás nélkül elviseli, így általában november végéig kint maradhat és áprilisban már kitehetjük a szabadba.
Betegségek, kártevők
Több netegsége is ismert, amelyek szerencsére még nem jelentek meg Magyarországon. Legrégebbi ezek közül a füge mozaik vírus. A betegség hatására a leveleken jól látható sárga gyűrű alakú, úgynevezett mozaik foltok alakulnak ki. Súlyos esetben akár teljes levélhullást eredményezhet.
Füge szaporítása
A füge legegyszerűbben fejdugványozással (hajtáscsúcsok ledugásával) tavasszal vagy nyáron szaporítható.
Füge jótékonyhatásai, vitamintartalma
A júliusban, majd ősszel beérő zamatos, 5-8 cm átmérőjű, zöld, barnás vagy lila, belül pirosas gyümölcsök nyersen vagy feldolgozva fogyaszthatók. Nagyon gazdag béta-karotinban, A-,C-,E-, és K-vitaminban, kalciumban és más ásványi anyagokban.
Rákellenes, vírusölő, vérnyomás szabályozó, koleszterin csökkentő, hasmenést okozó, memóriaserkentő, bőrszépítő, kitűnő kalcium forrás, segít leküzdeni a depressziót, rostban gazdag és kalóriaszegény, így fogyókúrákban is használható.
Ismert hashajtó hatása. A termésben és a fiatal levelekben található bioaktív anyagok emésztést elősegítő, lágyító, nyugtató, gyulladásgátló, méregtelenítő és köptető hatásúak. A levelek a trigliceridekre gyakorolt hatásuk következtében hatékonyak a cukorbetegség kezelésében.
A fügét és a belőle előállított készítményeket általában renyhe bélműködés és emésztési zavarok esetén ajánlják. Légúti panaszok esetén hatásos köptetőszer. A rügyeket glicerinbe áztatják, és az így nyert kivonatot gyomorhurut kezelésére használják. Hagyományosan a füge tejnedvét (latex) külsőleg kisebb fájdalmak enyhítésére használják. A gyümölcs enyhíti a szájüregben lévő afták okozta kellemetlen érzést, és csillapítja a köhögést.
A fügének nem ismert mérgező hatása, de fogyasztásakor figyelemmel kell lenni hashajtó hatására. A füge egyes hatóanyagai a sportolóknál a gyorsaságot fejlesztik.
A friss füge rengetem káliumot tartalmaz, ami segíti a megfelelő izom- és szívműködést, és hozzájárul a vérnyomás normalizálásához. Erősíti a csontokat és az immunrendszert, így gyerekeknek,kismamáknak ajánlott a rendszeres fogyasztása. Szépíti a bőrt, segít a ráncok és a pattanások eltüntetésében is.
Füge felhasználása
Aszalt változatában régóta kapható nálunk is, azonban a hazánkban beérő fajta aszalásra nem alkalmas.
Az aszalt füge hosszan eláll, gyümölcskenyerek, muffinok, pogácsák tésztájába dolgozva, vagy édes rágcsálnivalónak, esetleg a reggeli müzlibe keverve remekül érvényesül az íze.
A friss füge édes, zamatos, de nagyon sérülékeny, és legfeljesbb egy-két napig tárolható a hűtő leghidegebb részén. Az éretlen gyümölcs íze keserű, és leszedve már nem érik tovább. Egyesek szerint zölden akár mérgező is lehet.
Mielőtt felhasználnák a friss fügét, öblítsük le. Héjastól ehető, de meghámozni sem szentségtörés. Friss állapotban sonka, szalámi, sajtféleségek mellé kínálhatjuk a fügét kakukkfűvel, rozmaringgal fűszerezve.
Szörpöt, lekvárt, kompótot, mártst, ecetet, bort, likőrt főzhetünk belőle, és süteményeket, tortákat, salátákat ízesíthetünk vele.
A teljesen beérett fügéből befőtt, lekvár, bor vagy pálinka is készülhet. Az olaszok kávét is készítenek belőle és az aszalás is igen népszerű tartósítási forma.
A zöld, be nem ért fügéből is kitűnő befőtt készíthető.
További fügés receptek itt.
NEKÜNK VAN AKKORA FÜGE BOKOR, HOGY A FÉL HÁZBA SEM FÉRNE BE, ÉS ANNYI TERMETT AZ ŐSSZEL, HOGYSZINTE MINDENKI ELLÁTTAM VELE!! FŐZTEM LEKVÁRT, ASZALTAM A LERNIBE IS, SZÁRITOTTAM A NAPON IS ÉS MÉG AZT AMIT KÉSŐBB JÖTT AZT MEG BEFŐTTKÉNT KÉSZITETTEM EL, CSODÁS ÉS NAGYON FINOM LETT!! ÉS MÉG MINDIG VOLT BELLE JÓ SOK ÉS ADTAM AKINEK CSAK KELLETT, MERT RENGETEGET TERMETT, JÓ HELYE VAN ÉS NAGYON SZERET ITT, ÉS NEM FAGY EL SEM, MERT A HÁZ AZ VÉDIM ÉSNEM SZERETI AZ ÉSZAKI SZELET,ARRA RÁJÖTTEM, ÉS BEHOZTAM A VIRÁGOS KERTBE, DE OTT CSODÁLATOS ÉS AKKORA ÁRNYÉKOT AD, HOGY SZINTE AMKOR OLYAN MELEG VOLT OTT HÜSSÖLTÜNK ALATTA!! A MIENK A ZÖLD FAJTÁJÚ ÉS NAGYON ÉDES ÉS A MÉHECSKÉK IS NAGYON SZERETIK!!