Farsangi fánk sütőben sütve, olaj nélkül
A farsangi fánk sütőben sütve igazi megváltás az érzékeny gyomrúaknak. Még az is bátran fogyaszthatja, akinek a gyomra nem bírja az olajban sült ételeket. Most az is fánkozhat, aki nem bírja az olajos ételeket vagy utálja az olajszagot a konyhában. Olvasónk elárulja, hogy készítette.
Farsangi fánk sütőben sütve receptje
Józsa Beatrix osztotta meg tapasztalatai.
„Ugyanúgy készül, mint a hagyományos farsangi fánk, de kelesztés után tepsibe teszed, a közepébe házi lekvárt pakolsz és megsütöd. Nem szoktam semmivel megkenni. Úgy gondolom, hogy a további megemelkedést gátolná, ha lezárnánk valamivel.
Nagyon kellemes. Nincs gyomorfájdalom és nincs olajszag a konyhában. Csak ajánlani tudom.”
Hagyományos fánk hozzávalói
- 50 dkg liszt,
- 3 tojássárgája,
- 6 dkg olvasztott margarin,
- 5 dkg porcukor,
- 3, 5 dl tej,
- 1 kanál rum,
- 3 dkg élesztő,
- kis só,
- 1 citrom reszelt héja.
Farsangi fánk sütőben sütve elkészítése
- Az élesztőt langyos tejjel és a cukorral felfuttatjuk.
- Az élesztőt hozzáadjuk a liszthez.
- Majd beletesszük a többi hozzávalót is: a3 tojássárgáját, a rumot és a maradék tejben felolvasztott margarint, a csöppnyi sót és a reszelt citromhéjat.
- Jól összedolgozzuk és fél órát meleg helyen, letakarva kelesztjük.
- Kb. egy centis vastagságúra kinyújtjuk a tésztát, majd ez egyik felét ráhajtjuk a másikra és ismét egy centisre nyújtjuk.
- Fánk szaggatóval kiszaggatjuk és konyharuhával letakarva további fél órán át pihentetjük.
- Ezután tepsibe tesszük a fánkokat, közepükbe finom házi lekvárt rakunk.
- Megsütjük. A sütési idő sütő függő, 170 fokon kb 25-30 perc alatt elkészül.
Nagyon köszönjük a receptet Rózsa Beatrixnek!
Jó étvágyat!
További fánk receptek
Ha édesség, akkor a téli hónapok legnagyobb sztárja a fánk. A január hatodikai vízkereszt napján induló, és húshagyó keddig tartó farsangi időszak legkedveltebb desszertje. Többféle receptje és megjelenési formája ismert. A farsangi időszakhoz viszont a szalagos fánk illik a leginkább. Az a jó zamatos, szalagos, ami mellé még jobban fogy a finom házi baracklekvár. Februárban mindig előkerül a régi recept, mert a nagymama szalagos fánkjának nincs párja. Nézzük, hogy készül a farsangi szalagos fánk!
Ha farsang, akkor fánk. Nekem a szalagos fánk a nagy kedvencem, de a farsangi csörögefánk elkészítése sokkal egyszerűbb és a még a szalag miatt sem kell aggódni.
Kifogyhatatlan a fánk receptek száma. De végülis farsang időszakában van a fánkok szezonja is. A tölcsérfánk egy normál tölcsérből csurgatva kerül a zsiradékba, ettől kapja különleges formáját. Vékonyságának köszönhetően pedig ropogósságát.
Kedves Jucó. érdekelne, hogy légkeveréses sütőben hány fokon és meddig kell sütni? Köszönettel Balla Mari