Bazsalikomos paradicsomlekvár receptje

A bazsalikomos paradicsomlekvár az olaszos ízek kedvelőinek kamrájából nem hiányozhat. Főleg, ha a paradicsom is megterem a kertben. Egyszerű és nagyszerű a recept és kitűnő a végeredmény.

Bazsalikomos paradicsomlekvár

Bazsalikomos paradicsomlekvár receptje

Kovács Katalin készítette a különleges paradicsomlekvárt, amit az alábbi szavakkal ajánlott figyelmünkbe: „Igazából ez bazsalikomos sürített paradicsom, pici cukorral ízesítve és dzsemfixet tettem bele, hogy lekvárszerű legyen. Mi leggyakrabban reggelire, rántotta, sült szalonna, tepertő mellé fogyasztjuk.”

Paradicsomlekvárhoz keményhúsú és kevés levet és kevés magot tartalmazó paradicsomfajta a legalkalmasabb. Ilyen például a lucullus paradicsom.

Hozzávalók

  • 2 kg érett paradicsom,
  • 1 teáskanál só,
  • 10-15 dkg cukor,
  • fél citrom leve,
  • 1 csomag dzsemfix,
  • 3-4 szál bazsalikom.

Bazsalikomos paradicsomlekvár elkészítése

  • alaposan mossuk ki az üvegeket,
  • mossuk meg a paradicsomokat,
  • a paradicsomokat forrásban lévő vízbe tegyük egy percre,
  • majd hideg vízzel telt edénybe tesszük,
  • ezután könnyen le tudjuk húzni a héját,
  • a paradicsomot kis kockákra vágjuk,
  • feltesszük a tűzre főni egy kevés cukorral,
  • közben megmossuk és apróra vágjuk a bazsalikomot,
  • ha megfőtt a paradicsom, hozzáadjuk a többi cukrot, a sót, a dzsemfixet,
  • továbbfőzve besűrítjük,
  • ha kész hozzáadjuk a bazsalikomot és a citromlevet,
  • kóstoljuk meg és ha szükséges, fűszerezzük tovább,
  • még forrón azonnal tegyük üvegekbe,
  • zárjuk le az üvegeket és öt percre állítsuk fejre, ezzel csírátlanítjuk az üvegeket.

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Kovács Katalinnak!

További receptek a paradicsom téli eltevéséhez

A ketchup házilag készítve nem más, mint az üvegbe zárt nyár. Ha a hozzávalókat saját magunk meg tudjuk termelni a kertünkben, akkor biztosak lehetünk abban, hogy kész ketchup csakis egészséges hozzávalókat tartalmaz. De ha vásárolni kell hozzá a paradicsomot, akkor is érdemes elkészíteni az egyszerű és gyors recept alapján. Már mutatom is, hogy készül a tartósítószer mentes házi ketchup egyszerűen.

A natúr lecsó télire eltevése különösen annak éri meg, akinek a kertjében megteremnek a hozzávalók. Kár lenne veszni hagyni a megtermelt paprikát és paradicsomot. Bár ha olcsón hozzájutunk a zöldségekhez a piacon, akkor se habozzunk, mindenképp spájzoljunk be pár üveggel. Az igazán gyorsan és egyszerűen eltehető lecsó sok oldalúan használható a konyhában, vegetáriánus és húsos ételek egyaránt készíthetők belőle. Már mutatom is a receptet!

A paradicsom eltevése télire a kora ősz egyik hálás feladata. Készülhet belőle ivólé, szósz, ketchup, pizzaalap, lecsó, savanyúság és más sok minden. Ha sok helyünk van, a hűtőben, akkor fagyaszthatjuk is, de üvegekbe zárva is tárolható. Mutatom a legkedveltebb recepteket és az olvasók is meséltek arról, hogy zajlik náluk a paradicsom bespájzolása, tartósítása különböző módokon.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük