Kenyérlángos házilag – egyszerű recept
A fesztiválok, vásárok kedvenc magyaros étele a kenyérlángos házilag is elkészíthető. Van aki parasztlángosként ismeri, de a langalló, a töki pompos is pont ugyanezt a laktató és finom ételt takarja. A hagyományos, zsírban sült strandos lángoshoz semmi köze. Már is mutatom a kenyérlángos receptjét.
Kenyérlángos házilag receptje
A kenyérlángos napjainkban tipikus fesztivál kaja. Ami az olaszoknak a pizza, az nekünk a kenyérlángos. Szokták még parasztlángosnak, langallónak és töki pomposnak is hívni. Nagyanyáink a kenyérsütéskor kimaradt tésztát laposra nyújtották, rátettek mindenfélét, ami éppen a spájzban találtak és megsütötték a kenyérrel együtt. A lapos tészta hamar megsült és már kész is volt a laktató ebéd.
Hozzávalók
- 1 kg liszt,
- 2 nagy csipet só,
- 5 dkg élesztő,
- 1 dl olaj,
- 5 dl langyos víz,
- zsír a tepsi kikenéséhez,
- kis liszt a tepsibe,
- tejföl,
- lilahagyma,
- kolozsvári szalonna, vagy kolbász,
- reszelt sajt.
Kenyérlángos elkészítése
- a lisztet összekeverem a sóval,
- belemorzsolok 5 dkg élesztőt,
- beleöntök 1 dl olajat,
- majd 5dl langyos vizet,
- rugalmas tésztát dagasztok,
- a duplájára kelesztem,
- három részre osztom,
- egyesével kinyújtom, kizsírozott, lisztezett tepsibe teszem,
- a tésztát lekenem tejföllel,
- bőven megszórom lilahagymával,
- kolozsvári szalonnát vagy kolbászt teszek rá,
- megszórom reszelt sajttal,
- megsütöm.
Nagyon köszönjük Kósa Istvánnénak a receptet!
Tipp: A tészta tetejére tetszés szerint bármit rakhatunk, jól illik rá az erős paprika vagy paradicsom is.
Jó étvágyat hozzá!
Néhány további hasonló recept
Amikor megláttam a krumplilángos, azaz a laska fotóját, palacsintának néztem. Aztán elolvastam Veronika ajánlását és egyértelmű lett, hogy ez az a finomság, amiről apukám olyan sokat áradozott. Náluk is a platnin készült és sose felejtette el a gyermekkori ízt. A krumplilángos receptje a régi, de sparhelt híján serpenyőben is készíthető.
Hagyományos lángos receptet hoztam, azt a megunhatatlant. Otthon is egyszerűen elkészíthető, nem kell a piacra vagy a strandra menni, ha épp megkívánjuk. Nincs kész öt perc alatt, mert a krumplinak hűlni, a tésztának kelni kell. Az elfogyasztása viszont sokkal rövidebb ideig tart, mint az elkészítése.
A nagymamám mindig azt mondta, hogyha krumpli van otthon, akkor nem lehet éhen halni. Milyen igaza volt. Tényleg rengeteg minden készíthető belőle. Például itt van rögtön a töltött burgonyalepény.
A pupusa vagy pupusas eredetileg egy közép-amerikai étel, ami kukorica lisztből készül. A tölteléke pedig leggyakrabban sajtot, sült babot, töpörtyűt, tököt vagy tökvirágot tartalmaz. De készíthetjük magyarosan is, egészen más töltelékkel.