Vajas, sós kifli köménymaggal
A vajas, sós kifli köménymaggal otthon is elkészíthető. Már a sütés alatt kellemes illat tölti meg a konyhát. Már mutatom is a kitűnő receptet.
Vajas, sós kifli köménymaggal receptje
A lisztből, vízből és élesztőből készült, félhold alakúra formázott kifli a mai napig az egyik legkedveltebb pékáru. A kifli szó német eredetű, Ausztrián át került a magyar nyelvbe, és a Kipfel (Kipferl) szóból vagy annak tájnyelvi változatából, a Kiflből származhat.
Maga a kifli is Ausztriából származik és feltehetően már a 13. században készítették. Egy 1227-ben íródott vers említést tesz arról, hogy VI. Lipót osztrák herceg részére bécsi pékek karácsonyra kiflit készítettek.
Búzaliszten túl gyakran készítik teljeskiőrlésű lisztből. A franciák szintén félhold alakú croissantja a kifli továbbfejlesztett változata. A croissant tésztájában sokkal több zsiradék van és gyakran kerül bele sonkás-sajtos töltelék is. A sütés előtti többször hajtogatásnak köszönhetően az állaga a leveles tésztáéhoz hasonló. A kifli vékonyabb és hosszabb, mint a croissant.
A ropogós tejes kifli és a házi foszlós sós kifli után mos jöjjön egy újabb szuper kifli recept.
Hozzávalók
- 500 g búza finomliszt, fele lehet rétesliszt,
- 150 ml langyos tej,
- 1 kávéskanál kristálycukor,
- 1 kávéskanál só,
- >1 db tojás,
- 2 evőkanál vaj,
- 25 g élesztő,
- 2 db főtt burgonya, én nyersen reszelem bele,
- 2 evőkanál tejföl.
Vajas, sós kifli köménymaggal elkészítése
- a hozzávalókat megdagasztom,
- kelesztem,
- mielőtt feltekerem, bekenem a tésztát vajjal, vagy olíva olajjal,
- kifliket formázok,
- előmelegített sütőben megsütöm.
Ngyon köszönjük a receptet Baráth Rozáliának!