Sós karamellöntet alaprecept
Mindig is imádtam a karamellt. Gyerekkoromban többnyire teát ittunk a reggelihez, de télen, ha fájt a torkom, akkor a karamellás tej volt a gyógyszer. Imádtam és emlékeim szerint igen sokat fájt a torkom. Szerencsére nem úgy igaziból, csak egy kis karamellás italért. A sós karamellöntet viszont csak felnőttként került a látókörömbe. Azóta erre is rákattantam.
Mai napig imádom a karamellt minden formában és sós változatban is. Még hangulatjavítónak is jó. Percek alatt megpirul a cukor, aztán mehet hozzá a tej és pikk-pakk kész is finom vigasztaló édesség.
A cukor karamellizálása egyébként is jó módszer. Gyakran alkalmazom gyümölcsös öntetek készítésekor, de még párolt vörös káposztához is. Ez utóbbiról azt hittem, már rég megosztottam a receptjét, de most rádöbbentem, hogy nem. Azért majd igyekszem.
Régóta tudom, hogy egy kicsi só minden ételbe kell, még az édes süteményekbe is. A só nagyon jól kiemeli az egyéb ízeket, így módjával alkalmazva kiváló bármilyen édes ételben is. Nem is értem, miért nem nekem jutott eszembe a sós karamellöntet megalkotása. Hisz annyira nyilvánvaló.
Egy kis sós karamellel sokféle süteményt, pohárkrémet megbolondíthatunk, fagylaltra is kitűnő. Na de ne beszéljünk róla, hanem csináljuk!
Sós karamellöntet hozzávalói
- 40 dkg cukor,
- 12 dkg vaj,
- 2,5 dl tejszín,
- 1 kávéskanál só.
Sós karamellöntet elkészítése
- a cukrot beleöntjük egy magas falú lábosba vagy mély serpenyőbe,
- kevergetés nélkül, alacsony lángon hagyom felolvadni,
- közben, amíg a cukor karamellizálódik, felmelegítem a tejszínt és felkockázom a vajat,
- ha a cukor már teljesen folyékonnyá vált, hozzákeverem a vajat,
- alaposan elkeverem, hogy jól összeálljon,
- leveszem a tűzről,
- hozzáöntöm a meleg tejszínt,
- ismét megkeverem,
- hozzáadom a sót,
- újabb keverés és más készen is van.
Üvegekbe öntve akár két hétig is eláll a hűtőben.
Míg írtam a receptet eszembe jutott, hogy ezt az öntetet akár tejszínes krémlikőr formában is el tudom képzelni. Hamarosan ki is próbálom.