Sós karamellöntet alaprecept
Mindig is imádtam a karamellt. Gyerekkoromban többnyire teát ittunk a reggelihez, de télen, ha fájt a torkom, akkor a karamellás tej volt a gyógyszer. Imádtam és emlékeim szerint igen sokat fájt a torkom. Szerencsére nem úgy igaziból, csak egy kis karamellás italért. A sós karamellöntet viszont csak felnőttként került a látókörömbe. Azóta erre is rákattantam. A sóskaramell szuper receptje mellett két finom sütemény elkészítési módját is megmutatom, amelyeket nagyon jól feldobhatunk a sós-édes öntettel.

Sós karamellöntet receptje
Mai napig imádom a karamellt minden formában és sós változatban is. Még hangulatjavítónak is jó. Percek alatt megpirul a cukor, aztán mehet hozzá a tej és pikk-pakk kész is finom vigasztaló édesség.
A cukor karamellizálása egyébként is jó módszer. Gyakran alkalmazom gyümölcsös öntetek készítésekor, de még párolt vörös káposztához is. Ez utóbbiról azt hittem, már rég megosztottam a receptjét, de most rádöbbentem, hogy nem. Azért majd igyekszem.
Régóta tudom, hogy egy kicsi só minden ételbe kell, még az édes süteményekbe is. A só nagyon jól kiemeli az egyéb ízeket, így módjával alkalmazva kiváló bármilyen édes ételben is. Nem is értem, miért nem nekem jutott eszembe a sós karamellöntet megalkotása. Hisz annyira nyilvánvaló.
Egy kis sós karamellel sokféle süteményt, pohárkrémet megbolondíthatunk, fagylaltra is kitűnő. Na de ne beszéljünk róla, hanem csináljuk!
Hozzávalók
- 40 dkg cukor,
- 12 dkg vaj,
- 2,5 dl tejszín,
- 1 kávéskanál só.
Sós karamellöntet elkészítése
- a cukrot beleöntjük egy magas falú lábosba vagy mély serpenyőbe,
- kevergetés nélkül, alacsony lángon hagyom felolvadni,
- közben, amíg a cukor karamellizálódik, felmelegítem a tejszínt és felkockázom a vajat,
- ha a cukor már teljesen folyékonnyá vált, hozzákeverem a vajat,
- alaposan elkeverem, hogy jól összeálljon,
- leveszem a tűzről,
- hozzáöntöm a meleg tejszínt,
- ismét megkeverem,
- hozzáadom a sót,
- újabb keverés és más készen is van.
Üvegekbe öntve akár két hétig is eláll a hűtőben.
Míg írtam a receptet eszembe jutott, hogy ezt az öntetet akár tejszínes krémlikőr formában is el tudom képzelni. Hamarosan ki is próbálom.
Receptek sós karamellöntet felhasználásához
A citromos sajttorta sós karamellöntettel sütés nélküli édesség nevének kiejtésekor azonnal követelőzni kezdenek az ízlelőbimbóim, hogy mielőbb megdolgoztassam őket. Valljuk be, ez azért nem akkora nagy kihívás egy ilyen fenséges tortánál. Már mutatom a szuper egyszerű receptet, amihez még a sütőt sem kell bekapcsolni.
Nekem elég volt elolvasni Farkas Ancsa bazsalikomos sajttorta pohárkrém sóskaramell öntettel édességének nevét és már el is lágyultam. Ennek még a legnagyobb fogyókúra esetén sem tudnék ellenállni. És te? Már mutatom is az egyszerű és nagyszerű receptet, amihez még a sütőt sem kell belapcsolni.