Ropogós héjú fehér kenyér éjszakai kelesztéssel
A házilag készített ropogós héjú fehér kenyér egy egész éjszakán át kel a hűtőben. Elkészítésének legnagyobb előnye, hogy nem kell hozzá öreg tészta vagy kovász, friss élesztővel készítve is laza belsejű és ropogós héjú lesz. Olyan, amiről eddig csak álmodni mertünk. Az egyszerű recept alapján készülő házi kenyeret nemcsak a mai kenyér árak miatt érdemes kipróbálni.

Ropogós héjú fehér kenyér éjszakai kelesztéssel
Hozzávalók
- 30 dkg liszt /bl 55/,
- 30 dkg kenyérliszt,
- 2 teáskanál só,
- 2 dkg friss élesztő,
- 2 evőkanál étolaj,
- 4 dl víz.
Elkészítése
- a liszteket átszitáljuk és tálba tesszük,
- közepére kis halmot készítünk, ebbe belemorzsoljuk az élesztőt,
- hozzáadjuk a többi hözzávalót is,
- kézzel jó alaposan, simára összedolgozzuk.
- konyharuhával letakarva egy éjszakára hűtőbe tesszük,
- másnap lisztezett deszkán átgyúrjuk,
- hosszúkásra formázzuk,
- sütőpapírral bélelt jénai tálba tesszük,
- tetejét 3 – 4 helyen bevágjuk,
- konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten újabb 30 percen át kelesztjük,
- eztán egy spriccelővel lefújjuk vízzel,
- a jénai tál fedelét is benedvesítjük belülről,
- rátesszük az edény fedelét és hideg sütőbe helyezzük,
- a sütőt 220 fokra állítjuk és kb. 50 percig sütjük,
- ezután levesszük a tetőt,
- újra megspricceljük vízzel, úgy, hogy az egész felületét érje a víz,
- fedő nélkül vissza tesszük a sütőbe és 180 fokon további 10 – 15 percig sütjük, amíg szép piros lesz.
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Bedi Istvánnénak!
További kenyér receptek
Készítettem már egy bejegyzést a legjobb kenyér receptekből. Most itt is mutatok néhányat. A receptet a képre kattintva éred el.
A frissen sült fehér kenyérnek nincs párja. Egyre többen vannak azonban azok, akiknek a szervezete nem tolerálja a finomlisztből készített ételeket. A durumbúzás kenyér nagyon jó alternatíva számukra és ráadásul még finom is. Mutatom is a durumbúzás kenyér receptjét!
Egyre többen próbálkoznak az otthoni kenyérsütéssel. Nem egyszerű művelet, de egy kitűnő recepttel már az első próbálkozás is sikerrel kecsegtet. Márta házi fehér kenyere, amit Limara pékségének receptje alapján készített, igazán kívánatos. Mutatom a receptet, amivel Te is elkészíthetsz egy ropogós héjú friss fehér kenyeret.

A régi időkben finom szendvics nem létezett zsúrkenyér nélkül. Gyermekkoromban az igen gyér
péksütemény választékban ez volt a legjobb kenyérfajta volt. Félkilós kiszerelésben árulták és egy szelet pont megfelelő méretű volt a szendvics készítéséhez. Érdemes most is saját magunk elkészíteni a dinom pékárut. Már mutatom is a zsúrkenyér házilag receptjét!
A Lidlis ropogós gyökérkenyér, azaz az olasz ciabatta receptje és elkészítése igazán egyszerű. Gyorsan és olcsón összeállítható és pont olyan finom, mint a Lidl üzletekben kapható. Bár egyesek szerint azt túl is szárnyalja. 10-12 órát kell hagyni keleszteni, így ha este bekeverjük, reggel frissen sült ciabattával kényeztethetjük a családot. A kenyérsütés azontúl, hogy pontosan tudjuk, mi van a kenyerünkben, kifejezetten terápiás, meditatív tevékenység, amely kisimítja a lelkünk gyűrődéseit.

