Omlós lekváros linzer receptje
Az omlós lekváros linzer kiadós, ugyanakkor mutatós és finom sütemény. A sokáig elálló sütit egyszerű receptje is kedveltté teszi, még a gyakorlatlan háziasszonyok is el tudják készíteni. Süteményes dobozban hetekig eláll.
Omlós lekváros linzer receptje
A 2017-es októberi Balkonada találkozó egyik süteménye volt az omlós lekváros linzer, ami Visky Kati keze munkáját dicsérte, nagyon finom volt, és mindegy szálig elfogyott.
Hozzávalók
- 30 dkg liszt,
- 15 dkg margarin,
- 15 dkg porcukor,
- 2 tojás sárgája,
- csipet só,
- 1/2 csomag sütőpor,
- reszelt citromhéj.
Omlós lekváros elkészítése
- A lisztet a margarinnal összemorzsolom,
- hozzáteszem a többi hozzávalót,
- letakarva hűvös helyen pihentetem,
- lehet akár egy éjszakára is hűtőben tartani,
- 1/2 cm-es lappá nyújtom és kiszaggatom,
- kissé megkent tepsire rakom, nem nagyon szorosan, mert sülés közben megnőnek,
- előmelegített sütőben, közepes hőfokon 10-15 perc alatt aranysárgára sütöm,
- kihűlés után savanykás lekvárral kettőt-kettőt összeragasztok,
- tálaláskor porcukorral megszórom,
- betöltés után jó, ha áll mert megpuhul kissé.
Igazi ünnepi sütemény sokkal előbb el lehet készíteni és csak betölteni az alkalomra. Ebből a mennyiségből 60 db lesz.
Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is.
Ha ismerős a süti, az nem a véletlen műve, az idei a Balkonada találkozón ezzel kedveskedett nekünk a Kati.
Nagyon köszönöm a sütiket is és a receptet is Katinak!
+1 Tipp: Ha még sütés előtt a sütemények felének a közepét kiszúrjuk, ahogy a fotón is látható, akkor sokkal mutatósabb lesz a véredemény.
Jó étvágyat!
További linzer receptek
A diós habos linzerkarika olvasónk gyermekkorának egyik kedvenc süteménye volt. Igazi nagymama süti, amiből sosem tudott túl sok készülni, és amit az unokák sosem tudtak megunni. Szerencsére a kitűnő recept a hosszú évek során is megmaradt és most már olvasónk maga készítheti el az unokáinak.
A linzertészta nagyon egyszerűen elkészíthető és sokoldalúan felhasználható. Sós és édes sütemények egyaránt készülhetnek belőle. Sokan azt gondolják, hogy a linzer, a linzerkarika Linz városáról kapta a nevét és ez is egy a sok osztrák finomság közül, de az igazság az, hogy a linzer magyar finomság. Elárulom a történetét is jó néhány recepttel megmutatom, hogy készülnek a legjobb sütemények linzertésztából.
Lekváros-diós linzer sokkal finomabb, mint egy linzer alaptésztából készülő sima linzer. A darált cukros diótól sütés közben kellemes karamelles ízt kap, ami megkoronázza az egyszerű süteményt. Házi sárgabarack lekvárral a legfinomabb.