Narancslekvár cukkiniből – finom lekvár olcsón
A nyár sokoldalú zöldsége a cukkini. Annyira sok mindenre használható, hogy még narancs- vagy citromlekvár is készíthető belőle. A cukkini íze semleges, viszont nagyon jól átveszi a citrusok és és egyéb intenzív gyümölcsök ízét. Ennek köszönhetően készíthetünk belőle például hamis ananászbefőttet. Most szintén ezt a tulajdonságát kihasználva a citrom- vagy narancslekvár cukkiniből receptjét hoztam el.
Citrom vagy narancslekvár cukkiniből receptje
A cukkiniből készített fűszeres, egyidejűleg édes és savanyú lekvár a téli napok bearanyozója lehet.
Hozzávalók
- 1 kg megtisztított apróra vágott vagy vékonyra reszelt cukkini,
- 4-5 db citrom vagy narancs,
- 30 – 40 dkg kristálycukor, ízlés szerint,
- 1 teáskanál őrölt gyömbér, frisset is használhatunk, ilyenkor kb. 2 diónyi nagyságú gyömbért reszeljünk le.
- 1 csomag dzsemfix.
Narancslekvár cukkiniből elkészítése
- Hámozzuk meg a cukkinit és vágjuk aprókockákra vagy reszeljük vékony csíkokra.
- Tegyük egy nagy lábosba és keverjük el benne a dzsemfixet.
- Reszeljük bele 2 citrom vagy narancs héját.
- Narancsokat vagy citromokat hámozzuk le úgy, hogy a fehér részt is eltávolítsuk.
- Vágjuk apró kockára, közben a magukat vegyük ki.
- Állandó keverés mellett forraljuk fel.
- Majd tegyük bele a cukrot és főtzzük amíg be nem sűrűsödik.
- A forró lekvárt tegyük tisztára mosott üvegekbe, zárjuk le az üvegeket és állítsuk fejre 5 percre.
A főzőtök pont olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a cukkini így abből hasonló módon készíthetünk narancslekvárt.
Még több befőzési tanács és praktika
Lédús gyümölcsök nélkül elképzelhetetlen a nyár. Szerencsére nagyon jó módszerek léteznek arra, hogy ezeket a ízeket konzerváljuk és ne csak a legmelegebb évszakban élvezzük. Az ízletes lekvárok, ínycsiklandó üvegbe zárt kincsek elkészítése, vagyis gyümölcs befőzés alapja, hogy tisztában legyünk azzal, milyen gyümölcsöket használhatunk. Fogadd, ezzel kapcsolatos tanácsaimat.
A házi lekvárok, vagyis a gyümölcsökből cukorral vagy anélkül készült gyümölcsízek sokoldalúan felhasználhatók a konyhában. Fogyaszthatjuk önmagunkban kenyérre, kalácsra kenve, palacsinta töltelékeként, de a rengeteg hagyományos süteményünk fontos kellékei. Összegyűjtöttem a házi lekvár receptek legjobbjait a legegyszerűbbektől a legpikánsabbakig.
Kár lenne a kertben megtermett gyümölcsöket veszni hagyni, érdemes befőzni, tartósítani a téli hónapokra. Befőtt, lekvár, szörp, likőr és savanyúság is készülhet belőlük. Befőzési kisokos címmel egy befőzéssel kapcsolatos összefoglalót hoztam egyszerű receptekkel és konyhai praktikákkal.