Muffin tönkölybúza lisztből receptje
A muffin az egyik legegyszerűbb és leggyorsabban elkészíthető sütemény. Olvasónk rendszeresen készíti, az alaprecept variálásával szinte minden alkalommal új ízzel bűvöli el a családot. Most épp a rumos-diós-áfonyás muffin tönkölybúza lisztből került a családi asztalra. Nézd milyen egyszerű!
Tóth Ildikó ajánlása: „Szeretek muffint (is) sütni. Egyszerű, gyorsan elkészül és ha néhány szabályt betartunk ,elronthatatlan. Alapreceptet használok, variálom, kedvem szerint. Most rumos-diós-áfonyás készült tönkölybúzaliszttel és nádcukorral. Mindig külön keverem össze a száraz, és külön a nedves hozzávalókat. A tésztába két-három kanál hozzáillő lekvárt keverek, így soha nem lesz száraz a süti.
Muffin tönkölybúza lisztből alaprecept
Hozzávalók
- 25 dkg fehér tönkölybúza liszt (ízlés szerinti lehet más liszt is, én fehér tönkölybúzalisztet használok),
- 10 dkg cukor( szintén szabadon választott, ebben barna nádcukor van),
- 1 db tojás,
- 2,5 dl tej,
- 0,7 dl olaj,
- 1 csomag sütőpor,
- hozzáillő lekvár 3-4 kanál.
Muffin tönkölybúza lisztből elkészítése
- egy tálban összekeverjük a száraz,
- egy másikban a nedves hozzávalókat,
- a két tálban lévő anyagokat összevegyítjük,
- a muffin sütőbe kapszlikat teszünk,
- háromnegyedig töltjük a tésztával,
- 200 fokon kb 12-15 percig sütjük,
- mielőtt kivesszük ellenőrizzük, megsültek-e.
„A képen látható adag dupla, pont 24 db. A sütőport nem dupláztam, azon kívül mindent. Most rum aroma, vagdalt dió, aszalt vörös áfonya került bele. A tésztába barack lekvárt kevertem. Csináltam már csokidarabokkal, akkor szilvalekvár került a tésztájába, csokis-meggyest, meggylekvárral, akkor a csokit fel szoktam olvasztani. Az egyik kedvenc a szilvalekváros-fahéjas. Bármi kerülhet bele, ízlés szerint.
Jó étvágyat hozzá!
Nagyon köszönjük a receptet Tóth Ildikónak!
További muffin receptek
Szinte nincs is olyan amerikai és angol film, amiben ne lenne muffin. Nálunk is méltán népszerű. A formában kisült apró édességek rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthetők: a hozzávalókat néhány mozdulattal elkeverjük, a kapott masszát zsiradékkal kikent vagy papírformával kibélelt muffin sütő tepsibe kanalazzuk, majd 15–25 perc alatt készre sütjük. Egyszerű, gyors, látványos és finom. Itt a málnás muffin receptje!
Az epres muffin ultra finom, és az ízén túl azzal az erénnyel is bír, hogy öt perc alatt összekeverhetjük a masszáját és 25 perc alatt megsül. Hát kell ennél jobb recept?
A Rigó Jancsi muffin abban különleges, hogy a muffinok egyszerűségével készül, ugyanakkor a legtöbb muffinnal ellentétben ennek krém is kerül a közepére. Végül pedig egy finom csokiréteg koronázza meg.