Ezt tedd a kertbe tévedt méhekkel és darazsakkal

Ahogy jön a jó idő, úgy jelennek meg a méhek és darazsak a kertben. Míg a pillangókat, a szendereket, a hétpettyes katicabogarakat legtöbben örömmel fogadják, addig a méhekkel és darazsakkal szemben inkább ellenérzéssel találkozunk. A téma egyik szakértője, Boros Tibor méhraj befogó tanácsai segítenek abban, hogy helyén kezeljük a kertbe érkező ízeltlábúakat, felismerjük és megelőzzük a veszélyt.

méhek és darazsak a kertben -beporzást végző méh

Méhek és darazsak a kertben

. A méhekkel kapcsolatban sokakban ott vannak a félelmek, pedig táplálékaink egyharmadát nekik köszönhetjük. A szorgos méhek nem csupán mézet állítanak elő, hanem beporzással gondoskodnak arról, hogy a virágokból gyümölcsök legyenek. Tanuljunk meg együtt élni velük!

Nézzük, mit tanácsol a szakember, mit tegyünk, ha megjelentek a méhek és a darazsak a kertben!

Megjött a tavasz, most már napi szinten 10 fok felett van a hőmérséklet. Szép lassan ébred a természet, kezdenek a fák, bokrok, kerti növények virágozni. Először, ami tömegesen virágzik, és vonzza a fullánkosokat, az a sokunk által kedvelt, barka, majd nem sokkal később elkezd virágozni a fűz, és sorban a gyümölcsfák.

Tele vannak a bokrok, fák méhekkel, mivel tömegesen lepik el, így sokak számára ijesztő lehet a látvány. Illetve mivel sokat dolgoznak, így megszomjaznak ők is. Érdemes kitenni a fák alá, a virágoskertbe valami lapos edénybe vizet, úgy hogy az edénybe helyezzünk el hungarocelt, ami átnedvesedik, rá tud úgy szállni a kis fullánkos hogy ne fulladjon bele. Sokan fogják ellepni az edényt, de ők sem bántanak.

méhek és darazsak a kertben - iszogató méhek

Nagyon sokan hívnak, hívtok telefonon, hogy tele van a virágos kert méhecskékkel, nem meritek kiengedni a gyerekeket játszani, nehogy megcsípjék a kicsiket a méhek. És ha lehet adjak tanácsot mit lehet ellenük tenni hogy megszűnjenek. Megszüntetni nem lehet őket, nem szabad megszüntetni őket, hisz mióta világ a világ azóta végzik áldásos munkájukat a beporzást, amire nagyon nagy szükségünk van.

Ne bántsuk a méheket!

Tanácsolni azt tudom, hogy semmiképp ne bántsuk őket, ne hessegessük, ne hadonásszunk, ne kezdjük el vegyszerrel fújni, permetezni őket, és semmiképp nem az a megoldás ha kivágjuk a virágzó növényt.

Egész nyugodtan engedjük ki játszani a gyerekeket, gyűjtés közben nem bántanak a méhek, természetesen ha mi sem bántjuk őket. Ilyenkor le lehet ülni a virág mellé a gyerekekkel, meglehet figyelni a méhek munkáját, ilyenkor meglehet nézni a lábukon a kis virágpor kosárkákat, stb. Higgyétek el a gyerekeknek sokkal nagyobb élmény lesz, ez, mind az hogy riogatjuk, megfélemlítjük őket, hogy ha kimennek játszani, akkor ez lesz meg az lesz.

El lehet mondani nekik, hogy mekkora szükség van arra, hogy beporozzák a növényeket, hisz ha nem poroznák be a virágokat, nem lenne termés, nem lenne gyümölcs, nem lennének magvak, stb. Így az ételeink 90% a megszűnne, felborulna az élet, magvak nélkül elpusztulnának a rágcsálók ( egerek, pockok). Ha ők elpusztulnak, velük együtt pusztulnak a ragadozó madaraink is, és így tovább, egyszóval felborulna a tápláléklánc…. Majd később 2-3 év múlva kihalna az emberiség is. Hisz nem csak az ételeink nagy részét nem tudnánk előállítani, mert nem lenne miből, hanem pl megszűnnének a különböző vitaminok is, ami ugye nélkülözhetetlen a szervezetünk számára.

Ne feledjük a gyerekek tőlünk tanulnak, utánoznak bennünket, azt csinálják amit mi, ha mi félünk, ők is félnek. De ha azt látják, hogy apa, anya nem fél, akkor ők sem fognak. 

A beporzást végző méheket ne keverjük össze a méhrajokkal, darázsfészkekkel. A darázsnak a méhecskével ellentétben vékony dereka van és sárga-fekete csíkos. 

darázs

Méhrajzás

Mivel jön a jó idő, a méheknek van miből gyűjteni, így elkezdenek a téli legyengülés után erősödni a méhcsaládok, így lassan megindul a természetes szaporodásuk, a RAJZÁS, ami szintén elég nagy pánikot tud okozni, mivel több ezer rovarból tevődik össze egy raj. Elég látványos a dolog, mivel elöl repül a királynő, akit követ a közel 10-15 ezer rovarból álló családja, felhő alakzatban. A rajzás előtt általában pár órával már a felderítő méhek kiválasztják a számukra legmegfelelőbb helyet ahova a raj letelepedhet. Ez általában kémények belseje, fák ágai, redőny tokok, házak mennyezete, padlások, szellőző rendszerek, stb.

Ha ezeket tapasztaljuk, semmiképp nem szabad magán akcióba lépni, mert támadásnak vehetik, és mivel az ő legnagyobb kincsük a királynő, akit életük árán is megvédenek, így veszélyesek lehetnek. Ilyenkor meg kell várni hogy lenyugodjanak, letelepedjenek. A királynő leszáll, és kb fél óra alatt a többi is letelepszik, meg nyugszik, labda alakba összehúzódnak.

méhraj

Mit tegyünk, ha megjelentek a hívatlan méhek és darazsak a kertben?

Ha ez megtörtént, a következő telefonszámokon lehet segítséget kérni:

112- segélyhívó
105- tűzoltóság
107- rendőrség
061 216 00 15- Méhész egyesület

0670 707 98 11- Boros Tibor méhraj befogó, 24-órában hívható vagyok, országosan végzem a befogást

Az első három szám kiadja olyan szakemberek elérhetőségét, akik ha szerencsénk van kimennek és befogják a méhrajokat. A tűzoltóság, katasztrófavédelem, pár éve nem vonulhat méhekhez, darazsakhoz, mivel nem méhész szakemberek. Viszont ha a darazsak olyan KÖZVETLEN életveszélyt okoznak, ahonnan nem tud az ember kiszabadulni, kimenekülni, elmenni, akkor a tűzoltók kimenekítik az illetőt, de a darazsakat, méheket nem fogják megszüntetni. Szakembert hívnak a helyszínre.

Ha a darazsak, méhek ellepik a házat, olyan szinten hogy a ház a kialakult életveszély miatt lakhatatlan, a katasztrófavédelem munkatársai, felveszik a kapcsolatot a helyi önkormányzattal, és biztosítanak a családnak önkormányzati lakást, arra az időre még a szakember megszünteti a kialakult veszélyt.

Köszönöm Tibornak a hasznos tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük