Ikeás mandulatorta házilag receptje
Sokak kedvence, az ikeás mandulatorta házilag is elkészíthető. Van aki azt állítja, még finomabb is, mint az áruházláncban kapható svéd mandulatorta. Ki kell próbálni és minden kiderül!
Ikeás mandulatorta házilag receptje
A receptet Csizmásné Varga Judit ajánlotta figyelmünkbe. „Szerintem finomabb mint az ikeás. A tészta sütés közben nagyon feljön, majd természetesen össze esik, magas falu edényben süsd! Én lyukas közepűre sütöttem”
Hozzávalók – 16 szelethez
A piskótához
- 120 g darált mandula,
- 120 g kristálycukor,
- 6 db tojásfehérje,
- 2 evőkanál barnacukor,
- 1 csipet só,
- 1 evőkanál holland kakaópor.
A krémhez
- 150 g vaj,
- 100 g kristálycukor,
- 6 db tojássárgája,
- 150 ml habtejszín (30-32%-os),
- 1 evőkanál étkezési keményítő.
A tetejére
- mandula (szeletelt, pörkölt)
Ikeás mandulatorta házilag elkészítése
- a tojásokat kettéválasztjuk,
- a sárgáját félretesszük a krémhez,
- a fehérjét elkezdjük felverni a cukorral,
- majd mikor már kemény és fényes a hab, szép óvatosan hozzákeverjük a mandulát,
- beletesszük a sót, a barnacukrot, és a kakaóport is,
- jól kikeverjük a masszánkat,
- sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük,
- 180 C fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük,
- kiborítjuk a formából,
- hagyjuk picit hűlni,
- közben elkészítjük a krémet,
- a vaj kivételével minden hozzávalót egy lábosba öntünk,
- folyamatosan kevergetve összeforraljuk, míg szép fényes és sűrű nem lesz (kb. 10 perc),
- lehűtjük egy kissé,
- majd a vajat is hozzákeverjük,
- ha kihűlt a tésztánk, kettévágjuk,
- megtöltjük a krém egy részével,
- a krém másik részével bevonjuk a torta tetejét és oldalát,
- díszítésként megszórjuk szeletelt, pirított mandulával.
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Csizmásné Varga Juditnak!
Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
További receptek mandula felhasználásával
Kókuszos szelet mandulaforgáccsal, így neveztem el az a sütit, amit Takács Ildikó olvasónk név nélkül küldött. Talán jobb lett volna egyszerűen kókuszos szeletnek hívni, hisz a lágy csokoládémáz tetejére akár kókuszreszelék is kerülhet a mandula helyett. Már mutatom is a nagyszerű receptet.
Unod már a megszokott, hagyományos karácsonyi édességeket? A dán marcipános kalács igazi újdonság lehet a karácsonyi édességek sorában és garantáltan hamar a család kedvence lesz.