Ikeás mandulatorta házilag
Sokak kedvence, az ikeás mandulatorta házilag is elkészíthető. Van aki azt állítja, még finomabb is, mint az áruházláncban kapható svéd mandulatorta. Ki kell próbálni és minden kiderül!
A receptet Csizmásné Varga Judit ajánlotta figyelmünkbe. „Szerintem finomabb mint az ikeás. A tészta sütés közben nagyon feljön, majd természetesen össze esik, magas falu edényben süsd! Én lyukas közepűre sütöttem”
Ikeás mandulatorta házilag hozzávalói – 16 szelethez
A piskótához
- 120 g darált mandula,
- 120 g kristálycukor,
- 6 db tojásfehérje,
- 2 evőkanál barnacukor,
- 1 csipet só,
- 1 evőkanál holland kakaópor.
A krémhez
- 150 g vaj,
- 100 g kristálycukor,
- 6 db tojássárgája,
- 150 ml habtejszín (30-32%-os),
- 1 evőkanál étkezési keményítő.
A tetejére
- mandula (szeletelt, pörkölt)
Elkészítése
- a tojásokat kettéválasztjuk,
- a sárgáját félretesszük a krémhez,
- a fehérjét elkezdjük felverni a cukorral,
- majd mikor már kemény és fényes a hab, szép óvatosan hozzákeverjük a mandulát,
- beletesszük a sót, a barnacukrot, és a kakaóport is,
- jól kikeverjük a masszánkat,
- sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük,
- 180 C fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük,
- kiborítjuk a formából,
- hagyjuk picit hűlni,
- közben elkészítjük a krémet,
- a vaj kivételével minden hozzávalót egy lábosba öntünk,
- folyamatosan kevergetve összeforraljuk, míg szép fényes és sűrű nem lesz (kb. 10 perc),
- lehűtjük egy kissé,
- majd a vajat is hozzákeverjük,
- ha kihűlt a tésztánk, kettévágjuk,
- megtöltjük a krém egy részével,
- a krém másik részével bevonjuk a torta tetejét és oldalát,
- díszítésként megszórjuk szeletelt, pirított mandulával.
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Csizmásné Varga Juditnak!
Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.