Ikeás mandulatorta házilag

Sokak kedvence, az ikeás mandulatorta házilag is elkészíthető. Van aki azt állítja, még finomabb is, mint az áruházláncban kapható svéd mandulatorta. Ki kell próbálni és minden kiderül!

ikeás mandulatorta házilag

A receptet Csizmásné Varga Judit ajánlotta figyelmünkbe. „Szerintem finomabb mint az ikeás. A tészta sütés közben nagyon feljön, majd természetesen össze esik, magas falu edényben süsd! Én lyukas közepűre sütöttem”

Ikeás mandulatorta házilag hozzávalói – 16 szelethez

A piskótához

  • 120 g darált mandula,
  • 120 g kristálycukor,
  • 6 db tojásfehérje,
  • 2 evőkanál barnacukor,
  • 1 csipet só,
  • 1 evőkanál holland kakaópor.

A krémhez

  • 150 g vaj,
  • 100 g kristálycukor,
  • 6 db tojássárgája,
  • 150 ml habtejszín (30-32%-os),
  • 1 evőkanál étkezési keményítő.

A tetejére

  • mandula (szeletelt, pörkölt)

Elkészítése

  • a tojásokat kettéválasztjuk,
  • a sárgáját félretesszük a krémhez,
  • a fehérjét elkezdjük felverni a cukorral,
  • majd mikor már kemény és fényes a hab, szép óvatosan hozzákeverjük a mandulát,
  • beletesszük a sót, a barnacukrot, és a kakaóport is,
  • jól kikeverjük a masszánkat,
  • sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük,
  • 180 C fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük,
  • kiborítjuk a formából,
  • hagyjuk picit hűlni,
  • közben elkészítjük a krémet,
  • a vaj kivételével minden hozzávalót egy lábosba öntünk,
  • folyamatosan kevergetve összeforraljuk, míg szép fényes és sűrű nem lesz (kb. 10 perc),
  • lehűtjük egy kissé,
  • majd a vajat is hozzákeverjük,
  • ha kihűlt a tésztánk, kettévágjuk,
  • megtöltjük a krém egy részével,
  • a krém másik részével bevonjuk a torta tetejét és oldalát,
  • díszítésként megszórjuk szeletelt, pirított mandulával.

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Csizmásné Varga Juditnak!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük