Gazdag tokány sertés és csirkehúsból
A bármilyen tésztakörettel tálalható gazdag tokány sertés és csirkehúsból készül. Különleges ízét a füstölt szalonna és kolbász, valamint a savanyú uborka valamint a fűszerek adják meg. Az egyszerű receptből gyorsan elkészíthető a finom húsétel.
Gazdag tokány receptje
„A tokány számtalan variációban készíthető, bármilyen ízesítőt, fűszert, hozzáadott alapanyagot használhatunk hozzá. Bátran lehet variálni, kísérletezni. A húst pároljuk, nem pirítjuk.
Megmutatom milyen hozzávalókat használtam fel….készítettem el: gazdagon ízesítve.” – ezekkel a szavakkal ajánlotta figyelmünkbe az egyszerű receptet Illésné Nagy Mária.
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemellfilé
- 50 dkg sertéskaraj
- 10 dkg füstölt mangalica szalonna
- 1 szál füstölt száraz kolbász
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 tv paprika
- 1 paradicsom
- 2 duci gerezd fokhagyma
- 3 darab savanyú uborka
- só ízlés szerint
- fél-fél mokkáskanál őrölt bors, őrölt kömény
- 1 teáskanál őrölt csemege piros paprika
- 1 evőkanál mustár
- 3 dl tejszín
Gazdag tokány elkészítése
- A szalonnát kisebb kockákra vágjuk, a kolbász bőrét lehúzzuk, felkarikázzuk, egy serpenyőben együtt zsírjára sütjük.
- Hozzáadjuk a kockákra vágott vöröshagymát, kicsit megfonnyasztjuk.
- A tv paprikát és a paradicsomot feldaraboljuk és a hagymás alaphoz adjuk, átkeverjük.
- A húsokat csíkokra vágjuk, hozzákeverjük.
- Sóval, borssal, őrölt köménnyel, piros paprikával, mustárral, áttört fokhagymával fűszerezzük.
- Lefedve addig sütjük, amíg a hús megpuhul, sűrű szaftja lesz, közben hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott savanyú uborkát. Ha nem engedne elég levet, adjunk hozzá kevés vizet (lehet keveset a savanyú uborka levéből is tenni hozzá).
- Ha megpuhult a hús, a tejszínt hozzáöntjük, összeforraljuk, besűrítjük.
Tésztát főztem mellé, forrón tálaltam a finom szaftos tokányt.
Jó szívvel ajánlom az elkészítését.
Jó étvágyat kívánok!
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!