Diós kekszek bögrésen
A legegyszerűbb receptekhez még a mérleget sem kell elővenni, egyszerűen a bögrével kimérhetjük a hozzávalókat. A diós kekszek bögrésen pont ilyen. Könnyen elkészíthető és nagyon finom.
„Puha, omlós kekszek, dobozba zárva hosszú ideig elállnak, na persze, ha marad belőlük. :). Ebből a mennyiségből kb. 60 db keksz lesz.” – mondja a kitűnő recept beküldője, Ujvári-Kordics Veronika.
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre.
Diós kekszek bögrésen hozzávalói
- 1 kocka margarin (25 dkg),
- 1 bögre porcukor,
- 1 teáskanál sütőpor,
- 1 teáskanál szódabikarbóna,
- 1 mokkáskanál vaníliás cukor,
- 3 bögre liszt,
- 1,5 bögre darált dió,
- 1 db tojás.
- ízlés szerint vaníliás porcukor a hempergetéshez.
Bögrés diós kekszek elkészítése
- a margarint egy picit megolvasztjuk,
- hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport, szódabikarbónát,
- a darált diót, az egész tojást,
- tésztát gyúrunk az alapanyagokból,
- a sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, alul-felül sütésen,
- a tésztából kisebb darabokat szaggatunk (kb. egy púpos teáskanálnyi),
- és golyókat formálunk belőle, amiket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatunk szellősen,
- Nem kell túl szabályosnak lenni a golyóknak,
- egy picikét az ujjunkkal megnyomjuk a tetejüket,
- ezután tíz-tizenöt perc alatt készre sütjük őket, akkor jó, ha még világos, nem szabad megbarnulnia. Még picit nyersnek is tűnhet, esetenként puhának, de nem baj, mert kivéve a sütőből, a hűlés során fog megszilárdulni. Tehát vigyázzunk kell, nehogy kiszáradjanak,
- ahogy kivesszük a sütőből azonnal porcukorba hempergetjük őket.
Nagyon köszönjük a receptet Ujvári-Kordics Veronikának!