Cukkinis tészta: cukkinis-tejszínes penne Jucó módra
Ha nyár akkor cukkini. A cukkinis ételek finomak, egyszerű és gyors recept alapján szinte gyerekjáték az összeállításuk. Az olcsó cukkiniből változatos ételek készíthetők, így azt sem bánja a család, ha hetente többször kerül az asztalra valamilyen formában. A tejszínnel készülő cukkinis tészta megunhatatlan, főleg ha penne tésztából készítjük és egy kis parmezán sajttal szórjuk meg a tetejét. A füstölt sonka vagy szalonna még pikánsabbá teszi, bár anélkül is nagyon finom és vegetáriánusok is fogyaszthatják.
Cukkinis tészta: cukkinis-tejszínes penne receptje
Nálam mostanában szinte minden úgy készül, hogy nem ragaszkodom az eredeti recepthez, hanem az ízlésem, ízlésünk szerint alakítom. Cukkinis-tejszínes penne is ilyen. Szerintem valamikor egyszer olvastam egy hasonló receptet, aztán magunkra formáltam.
Többek közt azért is szeretem ezt a cukkinis tészta receptet, mert nagyon gyorsan összeállítható és igazi nyári étel. Nem kell órákig a tűzhely mellett állni, gyakorlatilag amint a tészta megfő, már szinte tálalható is.
Hozzávalók
- 0, 5 kg penne tészta, vagy kedvünk szerint bármilyen más száraztésztát is választhatunk.
- két kisebb vagy egy nagyobb cukkini,
- egy fej hagyma,
- 2 paradicsom,
- 4 dl főzőtejszín,
- kis zsír vagy olaj,
- 15 – 20 dkg füstölt szalonna vagy sonka, ez el is maradhat,
- olíva olaj,
- 3 – 4 gerezd fokhagyma,
- só,
- bors,
- 6 – 8 bazsalikom levél, ha nem szeretjük az ízét, el is maradhat, anélkül is finom,
- ízlés szerint parmezán vagy egyéb sajt a tetejére, enélkül is
Cukkinis tészta tejszínnel elkészítése
- egy kis sóval és olívaolajjal felteszem a vizet a tésztához, amíg melegszik a víz, illetve fő a tészta, elkészítem a rávalót,
- a cukkiniket megmosom, a nagyobbakat meghámozom, a kisebbeket héjastul használom, nagyobb darabokra vágom,
- a hagymát megpucolom és nagyobb kockára vágom,
- egy kis zsíron megpirítom a füstölt szalonnát vagy sonkát,
- ha megpirult, a szalonna vagy sonka darabokat kiveszem a serpenyőből, hogy ropogós maradjon, majd csak a tálaláskor teszem a cukkinis tészta tetejére,
- lehet szalonna és sonka nélkül is készíteni, ilyenkor egy kis olíva olajat melegítek és minden ugyanúgy folytatódik,
- a zsiradékba beleteszem a fokhagymát,
- majd hozzáadom a cukkinit,
- beleteszem a hagymát és a megmosott bazsalikom leveleket, ezek akár el is maradhatnak,
- belerakom a nagyobb darabokra vágott paradicsomokat, ezt el is hagyhatjuk, de ettől szaftosabb és finomabb lesz a tésztánk,
- megsózom, megborsozom,
- pár percig párolom, nem szoktam agyon főzni a cukkinit,
- hozzáadom a főzőtejszínt és kb. 3 – 5 perc alatt készre főzöm,
- a tészta levéből félreteszek a csészényit,
- a kész tésztát leszűröm,
- a tésztát belekeverem a tejszínes-cukkinis raguba,
- összekeverem,
- ráöntöm az egy csésze tésztalevet, hogy még szaftosabb legyen,
- pár percig így együtt főzöm,
- tálaláskor rárakom a sült szalonnát vagy sonkát,
- reszelt parmezán sajtot szórok rá,
- friss bazsalikom levéllel díszítem.
Ne ragaszkodj feltétlenül a leírt recepthez, nyugodtan változtass rajta bármit.
További cukkinis ételek receptje
Cukkini rajongásomat jól mutatja, hogy több mint 50 cukkinis étel receptjét osztottam meg. Néhány egyszerűt most is kiemelek.
A cukkini nagyon sokoldalúan felhasználható zöldségféle, ráadásul a nem túl kényes, nem igényes, egyszerűen nevelhető. Már sok cukkinis receptet megosztottam már, most itt egy újabb, a kapros-cukkinis csirkemell.
A legjobb cukkinis ételek receptjeit gyűjtöttem össze, mert a cukkini egyszerűen nevelhető, olcsó zöldség. Fontos erénye, hogy sokféleképpen felhasználható.
A cukkini könnyen termeszthető zöldség, ezért nyár közepén dömping van belőle a kertekben és a boltokban is igen jó áron férhetünk hozzá. Érdmes ilyenkor már a téli vitaminban szűkösebb napokra is gondolni és kidobás helyett hasznosítani a kertben termett felesleget. A cukkini télire többféle módon is eltehető. Lehet belőle savanyúság, befőtt, cukkinikrém és még rántott cukkinihez is elraktározhatjuk. Mutatom is az egyszerű és nagyszerű recepteket.