Ellenállhatatlan bodzás palacsinta, ahogy én szeretem
Ha május akkor bodzavirágzás és az elmaradhatatlan bodzás palacsinta. A bodzás palacsinta pofon egyszerűen elkészíthető, az íze pedig fenséges. Önmagában is fennséges, de vanília fagylalttal megbolondítva igazán különleges, mennyei aromájú desszertet kapunk.
Bodzás palacsinta receptje
A bodza az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyógynövényünk. A májusban megjelenő fehér virágok flavonoidokat, szaponinokat, illóolajat, némi cukrot és C-vitamint tartalmaznak. A friss vagy szárított virágzatból frissítő tea és üdítőital is készíthető. A bodzatea nyugtató, izzasztó vagy vizelethajtó hatása miatt népszerű. Kedvencem azonban a bodzás palacsinta, aminek a receptjét szívesen megosztom.
Bodzás palacsinta
Hozzávalók – 12 palacsintához
- 1 tojás
- 15 dkg liszt
- 3 dl tej
- 1 dl szódavíz vagy víz
- késhegynyi só
- cseppnyi cukor
- 2-3 bodzavirág tányér
- 3-4 kanál étolaj a sütéshez
Bodzás palacsinta elkészítése
- a szokásos módon palacsinta tésztát készítek: a tojást a cukorral, a sóval, a tej felével, 2 kanál étolajjal és a liszttel mély tálban jól elkeverem, hozzáadom a többi folyadékot és csomómentesre elkeverem,
- híg, tejszín-sűrűségűnek kell lennie, ha sűrűnek találom, szódavízzel vagy tejjel hígítom,
- 40-60 percet állni hagyom,
- sütéshez felforrósítok egy teflon serpenyőt, és kicsit beolajozom,
- egy kisebb merőkanálnyi tésztát öntök a palacsintasütőbe, megforgatom, hogy egyenletesen elterüljön,
- tetejét azonnal megszórom a megmosott, kisebb darabokra szétszedett bodzavirágokkal,
- ha az alsó oldala megsült, megfordítom a tésztát. Így a virágos oldal kerül alulra, a szépen megpirult virágok külön pikáns ízt adnak.
- amikor a palacsinta bodzavirágos oldala is megsült, tányérra teszem és egy kis kristálycukorral megszórom,
- mivel a tésztába tettem olajat, nem kell minden palacsintához megolajozni a serpenyőt.
Már önmagában is isteni, de tovább bolondíthatjuk, ha egy kis vanília vagy citrom fagyit adunk hozzá. Díszítésként akár mentát, akár citromfüvet rakhatunk a tányérra. A meleg palacsinta és a hűs fagyi kitűnő párosítás. Nem egy fogyókúrás étel, de hát olyan rövid a bodzaszezon és kell néha egy kis kényeztetés.
Akár úgy is készítheted, hogy a virágokat belekevered a palacsinta tésztába, de szerintem ahogy én készítem, úgy sokkal intenzívebb a bodza íze és a végeredmény sokkal látványosabb és ízletesebb.
Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.
Jó étvágyat!
További bodzás receptek
A bodzavirágból nagyon finom üdítőitalok és egyéb csemegék készíthetők. Személyes kedvencem a bodzaszörp és a bodzás palacsinta. A rántott bodzavirág hasonló a bodzás palacsintához, mégis más egy kicsit.
Bodzavirág dzsem egy különleges finomság, amit érdemes elkészíteni, ha be tudunk szerezni jó adag tiszta bodzavirág tányért. Akik szeretik a bodzaszörpöt, a rántott bodzát vagy a például a bodzás palacsintát, azok garantáltan ezt a pikáns lekvárt is imádni fogják.
A fekete bodza méltán az egyik legkedveltebb gyógynövény, a gyógyszer iparban is használják. Virága egészben, tésztában, palacsintaként kisütve és cukorral megszórva kitűnő desszert. Tea, szörp, alkoholos ital, méz, leves, színezőanyag, savanyúság, ecet készíthető belőle. A hagyományos angol ketchup egyik fő alkotórésze. Most kitűnő, házilag elkészíthető bodzás üdítőital recepteket hoztam.