A sokoldalú bodzavirág felhasználása receptekkel
A fekete bodza (Sambucus nigra) nemcsak gyönyörű virágaival, de sokoldalú felhasználhatóságával is elbűvöli az embereket. A kora tavaszi napsütéstől a nyár elejéig gyűjthető virágzat számos finom étel és ital alapanyagául szolgál, de gyógyhatásai révén a népi gyógyászatban is kiemelt szerepet tölt be. Néhány recept bemutatásával adott ötletet a bodzavirág sokoldalú felhasználhatóságára.
Bodzavirág, a tavasz illatos kincse
A bodzavirág a bodzafa illatos, vajszínű virága, melynek májustól júniusig tart a szezonja. Jellegzetes illata és íze miatt sokféleképpen felhasználható a konyhában és a gyógyászatban is.
Igazi vitaminbomba. C-vitamin tartalma duplája a citrusfélékének, de A-, B-vitaminokban és ásványi anyagokban (kálium, kalcium, vas) is bővelkedik. Ez a vitamin- és ásványi anyag koktél erősíti az immunrendszert, segít megelőzni a megfázást és az influenzát, és hozzájárul a csontok és fogak egészségéhez.
A bodzavirágnak nemcsak finom az íze, de számos gyógyhatása is van:
- Gyulladáscsökkentő, izzasztó és vizelethajtó hatású, ezért lázcsillapításra, meghűlésre, influenza ellen is hatékony lehet.
- Ezen kívül segíthet emésztési zavarok, székrekedés, és bőrproblémák esetén is.
- Külsőleg borogatásként használható mellhártyagyulladásra, vérömlenyre, köszvényre, fagyásra, pikkelysömörre és ekcémára.
Bodzavirág felhasználása
A bodzavirágból számos finomság készíthető. A bodzaszörp talán a legismertebb, de készíthető belőle tea, lekvár, szirup, sőt, még likőr is. A bodzavirágot frissen salátákba, süteményekbe is keverhetjük, de szárítva is megőrizhetjük ízét és hatóanyagait.
- Bodzavirág szörp: a legnépszerűbb bodzavirágból készült ital, mely frissen és üdítők formájában is fogyasztható.
- Bodzavirág tea: gyógyhatásai miatt fogyasztható, de ízletes üdítőital is készülhet belőle.
- Bodzavirág fritta: egy édes finomság, melyet palacsintatésztába forgatva sütnek ki.
- Bodzavirág lekvár: különleges ízvilágú, mely kenyérre, palacsintára és desszertekhez is tökéletes.
Fontos megjegyzések
- A bodzavirág gyűjtésekor csak tiszta, szennyeződésektől mentes területeket válasszunk!
- A virágzat mellett a bodza termése is fogyasztható, de a zöld gyümölcsét ne együk, mert mérgező!
- Kisgyermekek és terhes nők a bodzavirággal készült ételeket és italokat csak mértékkel fogyasszák!
Receptek bodzavirág felhasználásához
A fekete bodza méltán az egyik legkedveltebb gyógynövény, a gyógyszer iparban is használják. Virága egészben, tésztában, palacsintaként kisütve és cukorral megszórva kitűnő desszert. Tea, szörp, alkoholos ital, méz, leves, színezőanyag, savanyúság, ecet készíthető belőle. A hagyományos angol ketchup egyik fő alkotórésze. Most kitűnő, házilag elkészíthető bodzás üdítőital recepteket hoztam.
A bodzavirágból nagyon finom üdítőitalok és egyéb csemegék készíthetők. Személyes kedvencem a bodzaszörp és a bodzás palacsinta. A rántott bodzavirág hasonló a bodzás palacsintához, mégis más egy kicsit.
Ha május akkor bodzavirágzás és az elmaradhatatlan bodzás palacsinta. A bodzás palacsinta pofon egyszerűen elkészíthető, az íze pedig fenséges. Önmagában is fennséges, de vanília fagylalttal megbolondítva igazán különleges, mennyei aromájú desszertet kapunk.
Bodzavirágdzsem egy különleges finomság, amit érdemes elkészíteni, ha be tudunk szerezni jó adag tiszta fekete bodza tányért. Akik szeretik a bodzaszörpöt, a rántott bodzát vagy a például a bodzás palacsintát, azok garantáltan ezt a pikáns lekvárt is imádni fogják.