Ellenállhatatlan bodzás palacsinta, ahogy én szeretem

Ha május akkor bodzavirágzás és az elmaradhatatlan bodzás palacsinta. A bodzás palacsinta pofon egyszerűen elkészíthető, az íze pedig fenséges. Önmagában is fennséges, de vanília fagylalttal megbolondítva igazán különleges, mennyei aromájú desszertet kapunk. 

bodzás palacsinta

Bodzás palacsinta receptje

A bodza az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyógynövényünk. A májusban megjelenő fehér virágok flavonoidokat, szaponinokat, illóolajat, némi cukrot és C-vitamint tartalmaznak. A friss vagy szárított virágzatból frissítő tea és üdítőital is készíthető. A bodzatea nyugtató, izzasztó vagy vizelethajtó hatása miatt népszerű. Kedvencem azonban a bodzás palacsinta, aminek a receptjét szívesen megosztom.

Bodzás palacsinta 

Hozzávalók – 12 palacsintához

  • 1 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 1 dl szódavíz vagy víz
  • késhegynyi só
  • cseppnyi cukor
  • 2-3 bodzavirág tányér
  • 3-4 kanál étolaj a sütéshez

Bodzás palacsinta elkészítése

  • a szokásos módon palacsinta tésztát készítek: a tojást a cukorral, a sóval, a tej felével, 2 kanál étolajjal és a liszttel mély tálban jól elkeverem, hozzáadom a többi folyadékot és csomómentesre elkeverem,
  • híg, tejszín-sűrűségűnek kell lennie, ha sűrűnek találom, szódavízzel vagy tejjel hígítom,
  • 40-60 percet  állni hagyom,
  • sütéshez felforrósítok egy teflon serpenyőt, és kicsit beolajozom,
  • egy kisebb merőkanálnyi tésztát öntök a palacsintasütőbe, megforgatom, hogy egyenletesen elterüljön,
  • tetejét azonnal megszórom a megmosott, kisebb darabokra szétszedett bodzavirágokkal,
  • ha az alsó oldala megsült, megfordítom a tésztát. Így a virágos oldal kerül alulra, a szépen megpirult virágok külön pikáns ízt adnak.
  • amikor a palacsinta bodzavirágos oldala is megsült, tányérra teszem és egy kis kristálycukorral megszórom,
  • mivel a tésztába tettem olajat, nem kell minden palacsintához megolajozni a serpenyőt.

Már önmagában is isteni, de tovább bolondíthatjuk, ha egy kis vanília vagy citrom fagyit adunk hozzá. Díszítésként akár mentát, akár citromfüvet rakhatunk a tányérra. A meleg palacsinta és a hűs fagyi kitűnő párosítás. Nem egy fogyókúrás étel, de hát olyan rövid a bodzaszezon és kell néha egy kis kényeztetés.

Akár úgy is készítheted, hogy a virágokat belekevered a palacsinta tésztába, de szerintem ahogy én készítem, úgy sokkal intenzívebb a bodza íze és a végeredmény sokkal látványosabb és ízletesebb.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

Jó étvágyat!

További bodzás receptek

A bodzavirágból nagyon finom üdítőitalok és egyéb csemegék készíthetők. Személyes kedvencem a bodzaszörp és a bodzás palacsinta. A rántott bodzavirág hasonló a bodzás palacsintához, mégis más egy kicsit.

Bodzavirág dzsem egy különleges finomság, amit érdemes elkészíteni, ha be tudunk szerezni jó adag tiszta bodzavirág tányért. Akik szeretik a bodzaszörpöt, a rántott bodzát vagy a például a bodzás palacsintát, azok garantáltan ezt a pikáns lekvárt is imádni fogják.

A fekete bodza méltán az egyik legkedveltebb gyógynövény, a gyógyszer iparban is használják. Virága egészben, tésztában, palacsintaként kisütve és cukorral megszórva kitűnő desszert. Tea, szörp, alkoholos ital, méz, leves, színezőanyag, savanyúság, ecet készíthető belőle. A hagyományos angol ketchup egyik fő alkotórésze. Most kitűnő, házilag elkészíthető bodzás üdítőital recepteket hoztam.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük