Rántott tejbegríz receptje
A rántott tejbegríz talán kicsit furcsán hangzik elsőre. De ha már úgyis azt mondják, hogy mi magyarok mindent kirántunk, akkor próbáljuk ki ezt is. Aztán az első kóstolás után kiderül, érdemes-e időt pocsékolni a panírozásra.
Rántott tejbegríz receptje
Illésné Nagy Mária hozta ezt a receptet is. „Különleges finomságot ajánlok figyelmetekbe. Eredetileg Erdélyből származik a recept.
Először azt gondoltam, azt írom a receptben, hogy – „érzés szerint” készítendő, az adagolás tapasztalatból könnyen megvalósítható, de – rájöttem, aki először készíti és nincs nagy múltja, tapasztalata a konyhai tevékenységek végzésében, annak kimért adagokra, mennyiségekre van szüksége.
Hát így, ennyire egyszerűen készül! Bárki el tudja készíteni, garantálom, hogy nem fog csalódást okozni. És…nagyon finom!!!
Hozzávalók
- 1 liter tej,
- 12 evőkanál búzadara,
- kb. 4-6 evőkanál kristálycukor (nádcukor),
- 1 vaníliáscukor.
Panírozáshoz: liszt, tojás zsemlemorzsa
Rántott tejbegrít elkészítése
- a tejet feltettem forrni,
- beletettem a cukrokat,
- folyamatos keverés közben beleöntöttem a búzadarát,
- sűrűsödésig főztem, akkor tökéletes, ha megáll benne a fakanál !!! ez nem vicc, tényleg!
- még forrón kiöntöttem egy szilikon lapra (lehet tálcára), kb. hüvelykujjnyi vastagságúra elsimítottam,
- hagytam teljesen, hidegre kihűlni.
- tetszőleges formára, négyszög, téglalap formára vágjuk (lehet bármilyen kiszúró formával szaggatni, pl, szív…stb.),
- szokásos módon: lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába paníroztam,
- közepesen forró olajban, mindkét oldalát szép aranybarnára sütöttem,
- lecsepegtettem, papírkéztörlőre kiszedtem,
- őrölt fahéjjal elkevert porcukorral meghintettem.
Langyosan, hidegen is nagyon finom.
Lekvárral, dzsemmel, öntettel, szósszal, befőttel, gyümölcsökkel, stb… ajánlott a fogyasztása.
Jó étvágyat kívánok!
Még valami….
Azt mondják, hogy a magyarok „mindent” kirántanak és, hogy „rántva, minden jobb!”
Hát, ha nem is mindent rántunk ki, de valóban, ebben az esetben rántva még jobbbbb! Ennyi!
Nagyon köszönjük a receptet!
További grízes (búzadarás) receptek
A bögrés grízes pite receptről azt állítja az olvasónk, hogy elronthatatlan. Ráadásul káprázatos finomság lesz belőle. A receptet elolvasva már én is biztos vagyok benne. De azért a próba sem marad el, mert biztos, ami biztos. Már mutatom is az egyszerű receptet.
A nagyon finom, ugyanakkor olcsó titokkrém nem más, mint búzadara krémesre keverésével készített grízhab. Az egyszerű és olcsó, sütés nélküli desszert a család minden tagjának azonnal a kedvence lesz. Jól lehűtve érdemes fogyasztani, úgy a legfinomabb. Az igazi ínyencek még citromhéj reszelékkel, csokiönttel, friss gyümölccsel, gyümölcsszósszal és tejszínhabbal is megkoronázhatják.
A bougatsa görög grízes lepény. A ropogós réteslapok közé krémes vaníliás, grízes krém kerül, amit a a fahéj és a citrom íze tesz különlegessé. A bougatsa receptje egyszerű, a végeredmény sütemény pedig fennséges.