Hortobágyi húsos palacsinta csirkehúsból

Hortobágyi húsos palacsintát étteremben ettem először előételként. Aztán már nem is kívántam a következő fogást, olyan tartalmas és laktató volt. Izgalmas ízvilágú étel, de valamiért a családban sosem készült ilyen. Talán mert túl macerás az elkészítése… Olvasónknak köszönhetően most itt a hortobágyi húsos palacsinta receptje és el is döntöttem, hogy egyszer neki is fogok az elkészítésének.

hortobágyi húsos palacsinta csirkehúsból

Hortobágyi húsos palacsinta csirkehúsból receptje

Illésné Nagy Mária receptje viszont most meghozta a kedvem a magyar specialitás elkészítéséhez.

„Magyar specialitás, amit eredetileg borjúhúsból készítettek legelőször 1958 – ban, a brüsszeli világkiállításon. Ha otthon készítjük, akár csirkéből is készülhet ez a remek fogás, előétel. Viszont van annyira laktató, hogy főfogásnak is beillik. Ez nem más, mint a Hortobágyi húsos palacsinta.

Lehet hogy nem minősül egyszerűnek, mert több fázisból áll az elkészítése, de higgyétek el, megéri a ráfordított munkát, utánozhatatlanul finom! 🙂

Amíg elkészül a hústöltelék, kikeverjük és megsütjük a palacsintákat. Minden csak szervezés kérdése.

Csirkehúsból készítettem, – nem maradékból – szándékosan emiatt főztem a hústöltelék alapját, a csirkepörköltet.

Hozzávalók – 8 darabhoz

Hústöltelékhez, pörkölthöz

  • 80 dkg csirkemell,
  • 1 nagy fej vöröshagyma,
  • 2 tv paprika,
  • 2 paradicsom,
  • só,
  • bors,
  • őrölt kömény,
  • 1 teáskanál őrölt csemege piros paprika,
  • 1 teáskanálnyi piros arany,
  • 2 evőkanál zsiradék

Sós palacsintához

  • 2 tojás,
  • kb. 25 dkg liszt,
  • só,
  • 4 dl tej,
  • 1 dl szénsavas víz (szódavíz),
  • olaj a sütéshez

Hortobágyi húsos palacsinta elkészítése

  • egy serpenyőbe zsiradékot teszünk,
  • a vöröshagymát apró kockákra vágjuk,
  • a tv paprikát, paradicsomot kisebb darabokra vágjuk,
  • a zsiradékba teszünk mindent,
  • sózzuk, borsozzuk fűszerekkel ízesítjük, sütni kezdjük,
  • a csirkemellfiléket kisebb kockákra vágjuk,
  • a lecsóalaphoz adjuk,
  • fehéredésig kevergetve sütjük,
  • majd annyi vizet öntünk alá, hogy ellepje a húst,
  • lefedjük és kb 40 – 45 percig pároljuk, addig amíg teljesen szétfő benne a zöldség és a hús is kezd szétesni. (Ha közben szükséges, adjunk hozzá még vizet, lényeg, hogy a végén ugyanannyi leve maradjon, mint az elején, amennyit hozzáadtunk),
  • amíg készül a pörkölt összekeverjük, simára keverjük a palacsintatésztát,
  • kb. 15 percig állni hagyjuk, majd a szokásos módon kisütjük, félretesszük,
  • ha készre párolódott a hús, egy szűrőkanállal kiemeljük a levéből, egy tálba kiszedjük,
  • a visszamaradt pörköltszaftos levet 3 dl tejföllel összekeverjük,
  • felforraljuk,
  • ebből a tejfölös szaftból 2 evőkanálnyit teszünk a kiszedett húshoz és alaposan összekeverjük,
  • a palacsinták közepére négyzet alakban ráhalmozzuk és elsimítjuk a tölteléket,
  • két szemben lévő oldalát ráhajtjuk, majd ellenkező oldaláról kezdve feltekerjük,
  • mindegyiket betöltjük, egy tálra egymás mellé helyezzük,
  • meglocsoljuk a tejfölös szafttal,
  • tejföllel díszítjük, metélő vagy sima petrezselyemzölddel csinosítjuk.

A legfinomab, ha az összeállítás után előmelegített, 180 fokos sütőbe tesszük és 15 percig hagyjuk átforrósodni!

Laktató, tartalmas, nagyon finom, ízletes fogás.
Főfogásként is tökéletes 🙂

Jó étvágyat kívánok! 😋

Tipp: csirkecombból, vagy vegyesen csirkemellből és combból is készülhet.”

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!

További palacsinta receptek

A hortobágyi palacsinta mellett a Gundel palacsinta a legismertebb magyar palacsinta. Nem csoda, hisz a diós töltelékkel, csokiöntettel és tejszínhabbal, készülő finomságnak lehetetlen ellenállni. A gyorsan elkészíthető desszert egyszerű receptjét és érdekes történetét is mutatom a Palacsinta világnapján.

Gyerekként az alma nem tartozott a kedvenc gyümölcseim közé. Csak úgy nyersen nem voltam hajlandó megenni. Az almás palacsinta azonban bármikor jöhetett, csakúgy, mint a sült alma, vagy az almakompót. Az almaszeletek csodás ízt adnak a palacsintának, ráadásul a recept is gyors és egyszerű.

A sütőben sült túrós palacsinta másik közismert neve bécsi palacsinta. Csupán pár tökéletes palacsinta kell, egy kis túró töltelék, és már mehet is sütőbe, majd az éhes szájakba.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük