Mézeskalács karácsonyfa készítése
A mézeskalács karácsonyfa kitűnő karácsonyi ajándék lehet. A hagyományos módon összeállított mézeskalács tésztából különböző méretű csillagokat formázunk, megsütjük, majd ezeket cukormázzal összeragasztjuk és díszítjük.
Mézeskalács karácsonyfa készítése
Illésné Nagy Mária hozta a remek ötletet.
„Ajándékba készítettem Szüleimnek karácsonyra (3 éve) ezt a mézeskalács karácsonyfát.
Nagyszerű ajándék: öröm adni, öröm kapni!
Többeknek talán gondja akadhat az összeragasztással. A készen megvásárolható cukor máz erre nem alkalmas, az nem fogja össze a lapokat.
Bevált máz receptje a mézeskalács összeragasztásához
- 1 tojásfehérje,
- kb. 20 dkg porcukor,
- 1 csapott evőkanál étkezési keményítő,
- 1 teáskanál citromlé,
- a tojásfehérjét robotgéppel kezdjük verni,
- majd fokozatosan adjuk hozzá a cukrot,
- a keményítőt,
- citromlevet,
- annyi cukor kell hozzá hogy sűrű, de folyós legyen az állaga.
Jó tervezgetést, örömteli, izgalmas készülődést kívánok mindnyájatoknak!”
Nagyon köszönöm a remek ötletet Illésné Nagy Máriának!
+ 1 Tipp: Nagy Jucó: „Nagyon jó ragasztó a karamell is, mézeskalács ház készítésénél és mindig azt használok. Amíg hűl a sütemény, elkészítjük a karamelles ragasztót. A cukrot lassú tűzön egy lábasban felolvasztjuk és világos karamellt készítünk. Egy kevés vizet adunk hozza, hogy le ne égjen. Evvel kenjük be a kihűlt lapokat. Jó ragad, de vigyázni kell vele, mert forró. Gyorsan megszilárdul, ezért gyorsan kell dolgozni vele. Hő hatására újra folyékony lesz.”
Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Töltsd fel jó minőségű fénykép kíséretében a Kertemből tálalva Facebook csoportba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Még több mézeskalács recept
Gyerekkoromban egyáltalán nem szerettem a mézeskalácsot. Most már tudom, hogy azért, mert nem volt túl jó a recept, ami alapján készült. Az édes, és puha tésztában semmi különlegeset, semmi izgalmasat nem találtam. Aztán lassan már húsz éve ez egyik volt kolléganőm saját készítésű mézeskaláccsal lepett meg bennünket karácsonyra. Ennek semmi köze nem volt az emlékeimben élő mézeskalácshoz. Zamatos és ropogós volt, pont olyan, mint amilyennek szerintem lennie kell. Azóta minden évben ezt sütjük. A recept mellett azt is elmondom, mitől lesz ropogós a mézeskalács.
Sokak szerint a hagyományos mézeskalács az igazi, de egyre többen kénytelenek lemondani róla és egy egészségesebb változat után nézni. A diétás mézeskalács teljes-kiőrlésű lisztből és édesítőszerrel készül, hogy az érzékenyebbeknek se kelljen lemondaniuk az édes élvezetről. Receptje, készítése pont ugyanolyan egyszerű, mint a hagyományos mézeskalácsé, energiatartalma viszont jóval kevesebb.
A mézeskalács kisokos készítésével arra vállalkozom, hogy mindent elmesélek az édes sütemény eredetéről, készítésének fortélyairól és díszítésének praktikáiról. Tarts velem egy tartalmas ízutazásra a mézeskalács körül!