Sárgadinnye befőtt eltevése – egyszerű recept
A sárgadinnye befőtt készítése egyszerű és gyors. Olvasónk minden évben elkészíti, hogy aztán majd megédesítse a téli estéket. Olvass tovább és már mutatom is a receptet.
A sárgadinnyét többnyire csak nyáron és nyersen fogyasztjuk, pedig télre fenséges befőtt válhat belőle.
Kordics-Ujvári Veronika ajánlása: „Még van sárga dinnye érdemes kipróbálni télen kincset ér Pár évvel ezelőtt találtam a receptet, azóta minden évben elkészítem, nálunk a téli esték egyik kedvenc befőttje. :)”
Sárgadinnye befőtt receptje
Hozzávalói
- 1 kg sárgadinnye (ne legyen túlérett),
- 15 dkg befőző cukor,
- 0,5 l víz,
- 0,25 kávéskanál nátrium-benzoát
Sárgadinnye befőtt elkészítése (kb. 30 perc)
- a dinnyét vágjuk félbe,
- kaparjuk ki a belsejét,
- hámozzuk meg,
- vágjuk kockákram
- mérjük meg,
- a többi hozzávalót kilónként számítsuk ki,
- mossuk meg a felkockázott dinnyét,
- a cukorból, vízből főzzünk szirupot,
- amikor forr, dobjuk bele a dinnyét,
- egyet forraljunk rajta, majd rakjuk üvegekbe,
- tegyünk rá fóliát és száraz dunsztba hagyjuk 1-2 napig hűlni.
Tipp 1: Ízesíthetjük fahéjjal, mentalevéllel vagy szegfűszeggel is a dinnyét. Ezeket az üveg aljába kell tenni.
Tipp 2: Ha van hozzá eszközünk, ne kockákra vágjuk, hanem kis gömböket kanalazzunk a dinnyéből, így még mutatósabb lesz.
Nagyon köszönjük Kordics-Ujvári Veronikának a receptet!
Jó étvágyat!
További receptek dinnye tartósításához
Tudtad, hogy akár dinnyelekvárt is készíthetsz? És, hogy a görögdinnyéből is igen finom befőtt készülhet? A görögdinnye héjából pedig isteni savanyúság is lehet.
A napokban megosztott görög- és sárgadinnyebefőttnek és az alkoholos őszibarack-banán lekvárnak igen nagy sikere volt. Ma egy újabb különleges lekvárt hoztam, még pedig Irénke kedvencét, a fenséges görög dinnyelekvár receptjét.
Dinnyelekvár készítése egyszerűen
A nyár kedvenc gyümölcsei, a dinnyék is alkalmasan arra, hogy befőtt válljon belőlük. A görög- és sárgadinnye befőtt receptje egyaránt egyszerű, érdemes a nyár ízeit ilyen módon is konzerválni télire.
A napokban kaptam a kérdést, hogy nem tudom-e, hogy kell eltenni a dinnyehéjat télire. Jókor jött a kérdés, mert már épp akartam írni róla. Tavaly valami miatt kimaradt, de most mutatom az olvasótól kapott dinnyehéj savanyúság receptjét.
Nagyon tetszenek a receptek. Néhányatmár ismertem,csináltam is. Néhány receptetmefogadok, elkészítek. Majd referàlok az eredményről.
Nagyon köszönöm!
Sok sikert és jó étvágyat kívánok: Jucó