Dobos kuglóf – ünnepi kuglóf karácsonyra
Szeretem a rendhagyó sütemény recepteket. Magamtól eszembe sem jutott volna a kuglófot csokikrémmel és ropogós karamellel társítani. Illésné Nagy Mária egy régebbi újságban olvasta a dobos kuglóf receptjét és miután nagy tetszést aratott a családban, nekünk is megmutatja az elkészítésének fortélyait. A valóban dobostortára emlékeztető íze mellett az a nagyszerű az benne, hogy előre, 1-2 nappal korábban is elkészíthető, hűtőben tartható. És persze az egyszerű receptje.
Dobos kuglóf receptje
„Ajánló, ötletadó….Karácsonyra 🎄
A kuglófban az a nagyszerű, hogy: összekeverjük a hozzávalókat, formába töltjük és megsütjük, könnyű, nem bonyolult művelet.
Ez az ünnepi kuglóf nem csak finom, de valóban a Dobos torta ízeit hordozza magában. A nagyszerű az benne, hogy előre, 1-2 nappal korábban is elkészíthető, hűtőben tartható. Csupán a tetejére szánt olvasztott cukrot kell az utolsó pillanatban elkészíteni és díszítésre felhasználni.” Ilyen bevezető után csak az elkészítés van hátra.
Hozzávalók
A kuglófhoz:
- 25 dkg vaj,
- 25 dkg porcukor,
- csipet só,
- 4 tojás,
- 1 csomag sütőpor,
- 25 dkg liszt,
- pici vaj + liszt a formához vagy szilikon forma, amihez nem kell semmi.
Krémhez:
- 4 dl tej,
- 15 dkg cukor (kristály, nád),
- 1 csomag főznivaló vaníliás pudingpor,
- 20 dkg vaj,
- 5 dkg étcsokoládé, olvasztva,
- 2 evőkanál natúr kakaópor.
Díszítéshez:
- 10 dkg kristálycukor
Dobos kuglóf elkészítése
- A puha vajat a porcukorral habosra keverjük, egyesével beleütjük a tojásokat, végül a sütőporral elkevert lisztet hozzákeverjük.
- Szilikon formába kanalazzuk vagy vajjal kikent, lisztezett formába tesszük, elsimítjuk a tetejét.
- 160 fokon, 50 – 55 percig sütjük.
- A krémhez, a tejjel, cukorral és a pudingporból pudingot főzünk.Kihűtjük, hozzákeverjük a vajat, az olvasztott csokoládét és a kakaóport, habosra keverjük.
- A kihűlt kuglófot vízszintesen 4 részre vágjuk és a szinteket megtöltjük a krémmel, nem baj, ha az oldalán kinyomódik a krém, sőt! így lesz rusztikus, mutatós! A tetejére is hagyjunk a krémből, kenjük rá, tegyük hűtőszekrénybe.
- A cukrot, egy serpenyőben folyamatosan kevergetve olvasszuk fel, szép aranybarnára pirítsuk, ha elérte a megfelelő színt öntsük egy zsírpapírra és egy kanállal simítsuk szép, egyenletesen vékonyra.
- Hagyjuk kihűlni és ha megszilárdult, törjük kisebb – nagyobb darabokra, szilánkokra.
- Ezzel díszítsük, szórjuk a kuglóf tetetjére, nyomkodjuk a krémbe. Mindet, mert így lesz mutatós, csinos! 🙂
- Ha előre készítjük a kuglófot, 1 vagy 2 nappal, a díszítést a tálalás előttre hagyjuk, mert a hűtőben megolvad a cukordísz, nem lesz szép.
- A kész kuglóf 1-2 napi állás, hűtés után lesz igazán ízletes….kipróbáltam 😉
Készítsétek el, az ünnepi asztal dísze lehet ez a finom sütemény!
Jó sütögetést kívánok! 🙂
forrás:NL Konyha 2015/9″
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!
További kuglóf receptek
Gyerekkoromban nagy kedvencem volt a kuglóf. Az a békebeli, a jó házi. Igazán fenséges reggeli volt egy csésze főzött, habos, illatozó kakaóval. Mai napig is csak azt szeretem, a bolti kuglófot ki nem állhatom. Ez a kitűnő receptből készülő gyors kuglóf nagyon mutatós, így akár karácsonyi ajándék is lehet.
Az illatos, narancsos kuglóf elkészítése a kuglóf rajongóknak és a citrusok szerelmeseinek szinte kötelező. A piskótára emlékeztető állagú, illatos, szaftos kuglóf frissen facsart narancs hozzáadásával készül, garantáltan családi kedvenc lesz. Az egyszerű receptből zamatos, puha és nagyon finom édesség készül.
A kuglóf igen kedvelt sütemény, ami önmagában, vajjal vagy lekvárral kitűnő reggeli lehet. Egy tartalmas leves után második fogásként is bevethető. De a nap bármely időszakában szuper nassolnivaló gyümölcs, tea, kakaó vagy kávé mellé. Extrémebb változatai a különleges napokat is megkoronázzák. A most bemutatásra kerülő ünnepi kuglóf receptek karácsonyi vendégvárásra vagy ajándékozásra is ideálisak.