Zsúrkenyér házilag: pont olyan az íze, mint régen
A régi időkben finom szendvics nem létezett zsúrkenyér nélkül. Gyermekkoromban az igen gyér péksütemény választékban ez volt a legjobb kenyérfajta volt. Félkilós kiszerelésben árulták és egy szelet pont megfelelő méretű volt a szendvics készítéséhez. Érdemes most is saját magunk elkészíteni a dinom pékárut. Már mutatom is a zsúrkenyér házilag receptjét!
Zsúrkenyér házilag receptje
Ma már rengeteg recept található az interneten, ami alapján a házi kenyeret vagy a reggeli ropogós zsemlét, kiflit vagy egyéb péksüteményt otthon is megsüthetjük.
A zsúrkenyér hosszúkás, lapos kenyérfajta, enyhén édeskés béllel. A rendszerváltás előtt igen kedvelt volt, bálokban, bulikban a szendvicsek és a hidegtálak fontos alapanyaga volt. Ma már ritkán kapható boltokban, pékségekben, bagettet vásárolhatunk helyette.
Wolf Márta ajánlása: „Finom, pont olyan, mint annak idején a zsúrkenyér. Többféle receptből alakítottam ki, változtatásokkal, 80 dkg-os kenyér lett belőle.”
Hozzávalók
- 50 dkg BL 80-as kenyérliszt,
- 1 evőkanál cukor,
- 2 dkg élesztő,
- 1 púpos teáskanál só,
- 3,1 dl víz és tej keveréke (fele-fele arányban) – amennyit a liszt felvesz, nekem ezt pont mind felvette,
- 2 dkg vaj.
Zsúrkenyér házilag elkészítése
- a hozzávalókat dagasztógéppel jól kidagasztom,
- duplájára kelesztem,
- hosszúkás, zsúrkenyér formátumra formázom,
- sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem,
- tovább keleszteni, amíg bemelegszik a sütő,
- vizes ecsettel lekenem,
- a sütőt 250 fokra előmelegítettem,
- majd az előmelegített sütőbe teszem,
- légkeveréssel sütöm és a sütő aljába lobogó forró vizet is teszek,
- 10 percet így sütöttem 250 fokon,
- majd 200 fokra csökkentem a hőt és 15 percig alsó-felső sütéssel sütöm tovább,
- a kivett kenyeret azonnal, forrón ismét vizes ecsettel átkenem.
Nagyon köszönöm a receptet Wolf Mártának!
További finom pékáru receptek
Egyre többen sütik saját maguk otthon a kenyeret vagy a péksüteményeket. A házi foszlós sós kifli szuper választás, ha friss péksüteménnyel kényeztetnénk a családot. Egyszerű recept alapján nagyon gyorsan készül, a végeredmény pedig nagyon finom. A család minden tagját leveszi a lábáról.
A kenyér ősidők óta az ember egyik legfontosabb tápláléka, de napjainkban egyre inkább megfizethetetlen. Sokat spórolhatunk azzal, ha saját magunk, házliag sütjük meg a kenyeret a családnak. A házi kenyérsütés nem ördöngősség, elég csak egy jó receptet kell találni hozzá és kitapasztalni, a sütőnk biztosította megfelelő sütési módot. A legjobb kenyér receptek válogatását hoztam, amelyek az olvasóknál már beváltak, rendszeresen készülnek. Találsz köztük kovászos, élesztős, éjszakai kelesztésű, durumbúzás és zsúrkenyeret is. De nem marad ki a sorból a lidlis gyökérkenyér (ciabatta) sem.
A frissen sütött, gőzölgő péksüteménynek nincs párja. Egy kifli vagy zsemle elkészítése semmivel sem bonyolultabb, mint egy süteményé vagy egy kenyéré. A legjobb kenyér receptek után most a legjobb péksütemények receptjeit hoztam.
Nagyon sokszor elkészítettem, most szilveszterre is sütök.. Tökéletes lesz, minden a recept alapján készül.
Köszönöm a receptet 😊
Kedves Mónika!
Nagyon köszönöm a visszajelzést. 🙂
Örülök, hogy nektek is bejött.
Minden jót kívánok: Jucó
A recept pontos követése ellenére nem sült át teljesen a belseje és az alja meg kicsit odakapott. Szerintem ez egy nem megfelelő recept a zsúrkenyér gyártására.
Viki! Nagy a valoszinusege, hogy legkeveresesen nagyon magas a 250 fok. Hirtelen megkemenyszik a kulso burkolat es belul nem sul at rendesen. Nekem nincs legkevereses sutom, hagyomanyos gazsutom van igy a kivalasztott homerseklet 180-200 fok. Nagyon szepen atsul, vagd be kisse. Tudom az eredetit nem vagtak be de jot tesz a kenyernek. A goz kel neki (bar en nem tettem be edenybe vizet) boven megpermeteztem vizzel. Mikor megsult akkor is.
Kedves Viki, lehet hogy a sütőddel van gond, már én is jártam így, változtass a hőmérsékleten!!!! Üdv: Magdi…