Zöldfűszeres, sonkás-sajtos rakott karfiol
Zöldfűszeres, sonkás-sajtos rakott karfiol receptet osztott meg velünk olvasónk. A fenséges ízén túl az egyszerű elkészíthetősége is mellette szól.
Illésné Nagy Mária rengeteg kitűnő recepttel megajándékozott már bennünket. Ott van például a brokkolis-karfionos lasagne vagy a csőben sült egész karfiol, hogy csak a karfiolos ételeket említsem.
Zöldfűszeres, sonkás-sajtos rakott karfiol
„Karfiol 3 kedvenc zöld fűszernövényekkel megbolondítva, amiket a kertben szedtem. Ízletes, finom, könnyű fogás: ebédre, vacsorára. Jó étvágyat kívánok!” – szól Marika ajánlása.
Hozzávalók: (2 személyre)
- 1 kisebb fej karfiol,
- néhány szelet nyers füstölt sonka (feketeerdei),
- 5-6 bazsalikomhajtás,
- 3 dl tejföl,
- 1 egész tojás,
- néhány szál snidling (metélőhagyma),
- 1 gerezd fokhagyma,
- 2 evőkanál dióolaj (vagy másfajta olaj),
- 5 dkg durvára reszelt sajt (tetszőleges fajta),
- só,
- frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint,
- vaj a forma kikenéséhez,
- sajt, reszelve a tetejére.
Elkészítése
- a karfiolt rózsáira szedjük,
- sós vízben megfőzzük – ne főzzük túl, mert szétesik!,
- leszűrjük,
- egy sütőtálat vajjal kikenünk,
- a főtt karfiolrózsákat belerakosgatjuk,
- a szeletelt sonkákat elfelezzük,
- összegurítjuk és a karfiol közé dugdossuk,
- a megmosott bazsalikomhajtásokat is a karfiol közé helyezzük,
- a tejfölhöz adjuk a feldarabolt snidlinget, az áttört fokhagymát, a sót, borsot, az egész tojást, reszelt sajtot, olajat,
- összekeverjük,
- a masszát a karfiolra csorgatjuk,
- elosztjuk rajta,
- sajtot reszelünk a tetejére,
- 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 20-25 perc alatt megsütjük,
- azonnal, forrón tálaljuk.
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!