Merülj el a kaktuszok lenyűgöző birodalmában az ELTE Füvészkertben!

A Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete örömmel hív kicsiket és nagyokat a Kaktuszkiállítás és Vásárra, melyet május 31. és június 2. között rendeznek a kora nyári pompáját mutató ELTE Füvészkertben. A felejthetetlen kaktuszkalandon több száz kaktuszfaj színeivel, formáival és töviseivel kápráztatja el a látogatókat. A kiállítás kiemelt eseménye Nemesné Szentirmay Teréz Emlékkiállítása, melyen a kaktuszkedvelő hölgy lenyűgöző gyűjteményének legszebb darabjai tekinthetők meg. Egy egyszerű kérdésre adott válasszal most megnyerheted az 5 db páros belépőjegy egyikét a tavaszi kaktusz kiállítás 2024-re.

Tavaszi kaktusz kiállítás 2024 a Füvészkertben – 2024. május 31-június 2

A pozsgásnövények (szukkulensek) a növényvilág érdekes életmódú, számunkra egzotikus növényei, melyek az évmilliók során a zord élőhelyi viszonyokhoz alkalmazkodva, testükben, leveleikben, módosult száraikban vagy gyökereikben vizet raktároznak, így vészelve át a sivatagok, félsivatagok csapadékmentes periódusait.

Bolygónkon a növényvilág mintegy 11000 fajánál alakult ki a szukkulens életmód, melyek közül néhány ikonikusabb az amerikai kaktuszfélék, agávéformák, broméliafélék, a világszerte előforduló orchideák, az afrikai aloék, a kutyatejfélék és a kristályvirágfélék. Életmódjukban nemcsak talajlakókkal, hanem sziklalakó és fán lakó növényekkel is találkozhatunk.

Eltérő testfelépítésük mellett a fotoszintetizálásuk is egyedi, mert a párologtatás csökkentése miatt a gázcserenyílásaikat napközben zárva tartó pozsgásnövényeknek a szén-dioxid felvétele nem nappal, hanem éjszaka zajlik, majd leegyszerűsítve nappal ebből állít elő cukrot. Ezt az anyagcserefolyamatot a növényélettan CAM (Crassulacean Acid Metabolism) fotoszintézisnek, a növényeket pedig CAM-növényeknek nevezzük.

Kiállításunkon a növényvilág ezen különleges képviselőit szeretnénk a nagyközönség elé tárni, így láthatók lesznek törzs- és levélszukkulensek Afrikából, oszlopos- és gömbformájú kaktuszok Amerikából, broméliafélék a Közép-Amerika köderdeiből.

Kiállításunkon szeretnénk a nemrég elhunyt Nemesné Szentirmay Teréz szakmai munkásságáról is megemlékezni, aki a szukkulensek szakértője volt, kertészmérnök és több publikáció, szakkönyv írója, a debreceni egyetemi Botanikus Kert nyugalmazott kurátora. Könyve, a „Pozsgás növények” (1974) az első kaktuszokon kívüli pozsgástaxonokra koncentráló mű, ami sok embert indított el, hogy megszeresse  e különleges életmódú növényeket.

Rendezvényünkön lehetőség lesz növények vásárlására, és felteheti kérdéseit szakértőinknek. A gyermekekről sem feledkezünk meg szombati és vasárnapi kézműves foglalkoztatónkkal.

Ne hagyd ki ezt a páratlan eseményt! Gyertek el az egész családdal, élvezzétek a csodálatos Füvészkert madárdalos nyugalmát és gyönyörködjetek a kaktuszok varázslatos világában.

További információ:

  • Helyszín: ELTE Füvészkert (Budapest, VIII., Illés u. 25.)
  • Nyitvatartás: 9:00 – 18:00
  • Belépőjegy: 1.900 Ft (kedvezményes: 1.200 Ft)

Bővebb információ: www.kaktuszgyujtok.hu

Fedezd fel a pozsgásnövények csodálatos világát, ismerd meg a kaktuszok gondozásának titkait, és szerezz be új kedvenceket a gyűjteményedbe.

Mindehhez most páros belépőjegyet nyerhetsz.

Nyerj páros belépőt a kaktusz kiállításra!

Nyerd meg az 5 db páros belépőjegy egyikét!

A feltett kérdésre helyesen válaszolók között 5 db páros belépőjegyet sorsolok ki. A játék 2024. május 27-én 21.59-kor zárul. A nyerteseket az általuk megadott email címen értesítem és nevüket itt a Balkonada.hu oldalon is megjelenítem.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük