Sütőtökös túrótorta tésztamentesen

A sütőtök az ősz egyik kedvenc kényeztető zöldsége. Többnyire csak sülten fogyasztjuk, de finom leves és többféle sütemény is készülhet belőle. A nagyon finom sütőtökös túrótorta tészta, vagy pontosabban liszt nélkül készül. Már mutatom is az egyszerű és nagyszerű receptet.

sütőtökös túrótorta

Sütőtökös túrótorta receptje

Hozzávalók

Túrókrémhez

  • 500 g tehéntúró,
  • 2 tojás,
  • 100 g cukor,
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő,
  • 25 g mák.

Sütőtök-krémhez

  • 500 g  pürésített, főtt sütőtök,
  • 2 db tojás,
  • 70 g cukor,
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj,
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő

Szószhoz

  • 100 g tejföl,
  • 100 g pürésített, főtt sütőtök,
  •  30 g cukor,
  • 1 db tojás

Sütőtökös túrótorta elkészítése

  • a túrókrémhez a tehéntúrót, a tojásokat, a cukrot és a keményítőt egy tálban robotgéppel összedolgozzuk,
  • hozzákeverjük a mákot (ez el is maradhat),
  • héjastól megfőzzük a sütőtököt, majd kikaparjuk a belsejét,
  • robotgéppel pépesítjük,
  • langyosra hűtjük,
  • hozzákeverjük a tojásokat, a keményítőt, a cukrot és a citromhéjat,
  • a tortaformát kikenünk vajjal és liszttel megszórjuk liszttel,
  • bele rétegezzük a túrós masszát és a sütőtök-krémet egy kanál segítségével rétegezzük (a forma közepén kezdjük a rétegezést, először egy adag sütőtök-krémet teszünk bele,  egy kanállal túrókrémet kanalazunk mellé, körforma megtartásával haladunk a széléig)
  • a közepétől kifelé haladva egy fogpiszkálóval vonalakat húzunk bele, hogy még szebb legyen,
  • 170 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük,
  • közben a szósz hozzávalóit összekeverjük,
  • a megsült, forró süteményre öntjük a szószt, majd 7-8 percig tovább sütjük,
  • ha kihűlt, kivesszük a formából és jó ízűen elfogyasztjuk.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

Nagyon köszönöm a receptet Mészáros Erzsébetnek!

Jó étvágyat!

További sütőtökös sütemény receptek

A fánkok közül a hagyományos farsangi, a szép szalagos a legnépszerűbb és szerintem a legfinomabb is. Ahogy a neve is mutatja főleg tébúcsúztatóként, a farsangi időszakban készül. A sütőtökös fánk finom ízével viszont az ősz kedvence édessége lehet. Az egyszerű recept alapján, gyorsan elkészíthető, olajba sült édesség még azokat is meggyőzi, akik egyébként nem szeretik a sütőtököt.

Az ősz nem múlhat el sütőtök nélkül. Egyszerűen megsütve is nagyon finom és egészséges táplálék, de emellett nagyon sok más módon is felhasználhatjuk. Készülhet belőle például krémleves, sütőtökös túrótorta lisztmentesen vagy mint jelen esetben, sütőtökös golyó. Ezutóbbit, aminek a receptjét most mutatom, még sütni sem kell. Nagyon hamar összeállítható és a család ízlése szerint forgathatjuk valami darabos finomságba.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük