Sütőtök krémleves tökmagolajjal receptje
Szerintem a korral jár, hogy egyre jobban szeretem a leveseket és a főzelékeket. A Farkas Ancsa által megosztott sütőtök krémleves tökmagolajjal fotóját látva rögtön megkívántam egy kis gőzölgő levest. Kár, hogy nincs itthon sütőtök…
Az a jó a zöldséglevesekben, hogy pillanatok alatt elkészülnek. Az előkészítés sem tart sokáig és a főzési idő is csupán pár perc, mert a zöldségfélék hamar megpuhulnak.
A sütőtök nagyon jó vitaminforrás, kár lenne csak sült formában gondolni rá, hisz nagyon sok féle ételt készíthetünk belőle, még sütőtökös fánkot vagy narancsos-sütőtökös lekvárt is.
A boltokban sokféle sütőtököt lehet kapni. Nagy divat a narancssárga sonkatök, amit szokás amerikai vagy kanadai töknek is hívni. Többen esküsznek azonban arra, hogy a hagyományos, szürke héjú, kerek nagydobosi fajtájú sütőtöknek nincs párja. A hatalmasra növő sütőtökből bőven készülhet többféle étel is.
Sütőtök krémleves tökmagolajjal elkészítése
„Egy kisebb vöröshagymát nagyjából felkockázunk, és vajon vagy margarinon világosra dinszteljük. Rátesszük a megtisztított és felkockázott sütőtököt, és még pár percig dinszteljük. Sózzuk, felengedjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk, és puhára főzzük. Botmixerrel simítjuk. Nagyon kevés mézzel, és ízlés szerint (kb. 1 deci) főzőtejszínnel ízesítjük. Tálalásnál meglocsoljuk a tetejét tökmagolajjal. Esetleg megszórhatjuk reszelt sajttal is, de sajtcsipsszel vagy pirítóssal is kínálhatjuk.
Jó étvágyat hozzá.”
Nagyon köszönjük a receptet Farkas Ancsának!