Sült kápia paprika télire receptje
Sült kápia paprika télire készítése kitűnő ötlet: most csupán egy kis munka, télen pedig csak elő kell kapni a polcról és már élvezhetjük is a nyár ízeit.
Illésné Nagy Mária küldte a szuper receptet:
„Történt, hogy gyönyörű, érett kápia paprika „jött velem szembe” a piacon ú, na akkor ebből muszáj vásárolni…. Több mint 2 kg-ot válogattam össze, most már csak az a kérdés, hogy milyen formában dolgozzam föl?
Végül is, menet közben: kialakult
Sült kápia paprika télire hozzávalói – 2x kb. 3,5 dl – es üveghez
- 50 dkg megsütött, tisztított kápia paprika,
- 5 dl víz,
- 3 evőkanál 20 %-os ecet,
- 1 teáskanál só,
- 6-7 teáskanál cukor (ízlés szerint),
- 1/2 teáskanál egész kömény,
- 1/2 teáskanál mustármag,
- kevés frissen őrölt fekete bors,
- 1 gerezd fokhagyma
A paprika előkészítése, sütése:
- alaposan megmostam,
- sütőrácsra egymás mellé rakosgattam,
- alá tepsit tettem, mert folyni fog a leve sütés közben,
- 200 fokos sütőbe tettem,
- kétszer megforgattam őket, hogy mindenhol jól átsüljenek,
- a végén, kb. 20 perc környékén grill fokozaton megpirítottam egy kicsit,
- kivettem és rögtön alufóliával körbe burkoltam, hogy gőz képződhessen, mert így könnyű eltávolítani a héját (lehet tálba tenni, nylont húzni rá),
- amikor már kicsit „kézmelegre” hűlt, egy késsel a csumája felől, körben lehúztam a héját,
- ezután lefektettem a paprikahúst és óvatosan lekapartam róla a magokat.
Kész…kicsit pepecselős munka, de megéri
Sült kápia paprika télire elkészítése
- egy mélyebb edénybe tettem a megtisztított paprikákat, levet fog engedni, és az is kell ám hozzá,
- a vízhez adtam az ízesítő anyagokat,
- a fokhagymát szeletekre vágtam, beledobtam,
- a levet felforraltam,
- levettem a tűzről,
- ezután a paprika szeletekből vékonyabb csíkokat tépkedtem és a léhez adtam, kicsit felforrósítottam,
- egy késhegynyi Na-benzoát-ot tettem bele,
- steril üvegekbe pakoltam,
- befőző fóliával lekötöztem, száraz dunsztba tettem (ágyneműtartó, takarók között).
Lehet frissen elkészítve is fogyasztani, kihűtve, hűtőben 1 órát érlelni hagyni és utána lehet pl. húsok mellé fogyasztani. Pici olívaolajjal meglocsolhatjuk, ízlés szerint.
Jó szorgoskodást kívánok! 😊
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!
Jó étvágyat!
További receptek paprika tartósításához
A savanyú paprika az egyik legegyszerűbben elrakható savanyúság. A hidegen készíthető felöntő levével bármilyen zöldségfélét elrakhatunk télire. A vegyes vágott savanyúsághoz is kitűnő, amibe a paprika is jól illik.
A káposztával töltött paprika készítése egyszerű. Leginkább az szokott gondot okozni, hogy a paprika megpuhul vagy beszürkül. Olvasónk elmondja, hogy készül nála a ropogós és színét megtartó finom savanyúság.
A házi paprikakrém télire eltevése megéri a minimális időráfordítást. Vegyszermentes, mert tartósítószerként csak sót használunk hozzá. Akár két évig is eláll és mindig kéznél van, ha főzés közben egy kis ízesítésre van szükség. Olvasók árulták el a bevált receptjeiket.