Sós napraforgókalács napraforgómaggal
Mióta az eszemet tudom, mi a családban húsvétkor édes kalácsot eszünk a sonka mellé. Az utóbbi években már nem a hagyományos fonott kalács kerül az ünnepi asztalra, hanem napraforgókalács mazsolával, ami szintén édes tészta. Porga Júliáéknál sós napraforgókalács került az asztalra napraforgómaggal.

Sós napraforgókalács napraforgómaggal
A sós napraforgókalácsot a Limara oldalán találta, ez alapján készítette el.
Hozzávalók
Tésztához:
- 660 g finomliszt,
 - 1 tojás,
 - 1 tojás sárgája,
 - 1 dl olaj,
 - 2 evőkanál burgonya pehely (elhagyható vagy 1 evőkanál tejporral helyettesíthető),
 - 1 evőkanál cukor,
 - 1,5 teáskanál só,
 - kb. 4 dl tej,
 - 4 dkg friss élesztő.
 
Kenéshez:
- 5-6 dkg olvasztott vaj
 
Tetejére:
- 1 tojás,
 - napraforgómag, vagy len, szezámmag, de ezeket vegyesen is feltehetjük.
 
Sós napraforgókalács elkészítése
- Kb. 1 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt,
 - a cukrot és a sót a többi langyos tejben feloldjuk,
 - a lisztbe belekeverjük a tojásokat, a felfuttatott élesztőt és a tejet,
 - Jól összedolgozzuk, kb. 25-30 percig dagasztjuk kézzel, hogy egy kicsit keményebb tésztát kapjunk. Gépi dagasztással rövidebb idő kell.
 - A tésztát egy kelesztőtálba tesszük és 30-35 percig hagyjuk kelni,
 - ezek után kialakítjuk a napraforgókalács formáját, ennek lépésről lépésre, fotókkal illusztrált elkészítési módját ide kattintva találod,
 - letakarjuk és 30 percig hagyjuk kelni,
 - a sütőt előmelegítjük 180 fokra,
 - a megkelt tésztát egy egész, felvert tojással lekenjük,
 - a közepét és a szirmokat megszórjuk napraforgó-, len-, vagy szezámmaggal.
 
Nagyon köszönöm a fotót és a receptet Porga Júliának.
