Csokis-fűszeres kocka – karácsonyi kényeztető sütemény

A csokis-fűszeres kocka igazi karácsonyi finomság. Az áfonya lekvár, a mézeskalács fűszerkeverék és a tetejére kerülő csoki fenségessé teszi. Tönkölybúza-liszttel és nádcukorral készítve kalória tartalma csökkenthető, élvezeti értéke azonban mit sem csökken.

csokis-fűszeres kocka

Takács Ildikótól származik a kitűnő recept, aki több jó ötletet is mellékelt hozzá. "Az édes süti fehér tönkölybúza-liszttel és nádcukorral készült.  A tönkölybúza-liszt az egyetlen, amiből olyan piskótát lehet sütni, mint a finom lisztből, csak egészségesebben. Családom erősen sütifüggő, ezért nagyon örülök, hogy rátaláltam. Eddig minden sütinél bevált."

Csokis-fűszeres kocka hozzávalói

Tésztához

  • 40 dkg fehér tönkölybúza-liszt,
  • 30 dkg barna nádcukor,
  • 2 dl olaj,
  • 2 evőkanál kakaópor,
  • 4 evőkanál áfonya lekvár,
  • 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék,
  • 1 csomag sütőpor,
  • 2 db tojás,
  • 5 dl tej,
  • fél zacskó aszalt áfonya

Tetejére

  • fél üveg áfonya lekvár,
  • 1 cs Oetker ét csokimáz

Csokis-fűszeres kocka elkészítése

  • A sütőt 200 fokra előmelegítem (légkeveréssel sütöm),
  • a lisztbe belekeverem a sütőport,
  • kikeverem a tojásokat a cukorral,
  • majd hozzákeverek a liszt és a tej kivételével minden hozzávalót, 
  • utoljára felváltva keverem hozzá a lisztet és a tejet,
  • kikent, lisztezett nagy méretű peremes tepsibe öntöm a tésztát,
  • Kb.25 perc alatt megsütöm,
  • tűpróbával ellenőrzöm, megsült-e,
  • a tepsiben hagyom kihűlni,
  • ezután megkenem a tetejét a lekvárral, 
  • csokimázat mikróban felolvasztom, egyenletesen rákenem a lekvárra,
  • szoba-hőmérsékleten hagyom dermedni,
  • majd felszeletelem. 

+2 Tipp Ildikótól

Természetesen finomlisztből és fehér cukorral is készülhet,

bármilyen lekvár mehet bele, ízlés szerint,

az oetker csokimáz szerintem egy nagy találmány, mindig tökéletes, nagyon egyszerű dolgozni vele. Egy titka van, szoba-hőmérsékleten kell megdermeszteni, mert így szépen fel lehet szeletelni a sütit, nem törik el rajta a máz. 

Nagyon köszönöm Takács Ildikónak a receptet!

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

Jó étvágyat!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@viragutazo.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.

  • 65
  •  
  •  
  • 2
  •  
  •  
  • 65
  •  
  •  
  • 2
  •  
  •  

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy minden fontos kertészkedős, virágos hír eljusson hozzád!

Balkonada hírlevél-feliratkozás
Az adatok megadásával kinyilvánítod, hogy kéred a Balkonada hírleveleket. A hírlevél feliratkozás két lépéses, úgynevezett Opt-in rendszerben történik, az első emailben küldött linkre kattintással válik véglegessé.
*= kötelező mező
A feliratkozáskor megadott emailt bizalmasan kezelem, azt csak is a Balkonada hírlevelek küldésére használom. A címeket nem adom át harmadik félnek. További információkat az Adatkezelési tájékoztatóban találsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

17 + 20 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás