Répás-krémsajtos süti – sárgarépa, ahogy a gyerekek is szeretik

A répás-krémsajtos süti egy szuper édesség. A puha, finom tészta a sárgarépa ízét olyan finoman rejti, hogy azt a már a sárgarépa nevének kiejtésére is fújoló gyerekek is hajlandók megenni. Sőt, repetáznak is belőle. Már is mutatom az egyszerű és kitűnő receptet.

répás krémsajtos süti

Sárgarépa vitaminjai

A sárgarépa az egyik legkedveltebb és legtöbbet fogyasztott zöldségünk, jelentős vitaminforrás, régóta ismerjük és termesztjük. A vadon előforduló, Európában és Délnyugat-Ázsiában őshonos vadmurok (Daucus carota) háziasított alfaja. A nemesített változat a vadhoz képest jóval nagyobb répatesttel rendelkezik, ízletesebb és kevésbé fásodó szerkezetű.

Magyar elnevezése a narancssárga színnel azonosítja, bár lila, piros, fehér, sárga színű változatai is elterjedtek, főként Ázsiában. A 17. században jelent meg a narancssárga nemesített fajta. Erdély egyes vidékein muroknak hívják.

A termesztett sárgarépa kb. 88% vizet, 7% cukrot, 1% fehérjét, 1% rostot, 1% hamut és 0,2% zsírt tartalmaz. A rost főleg cellulóz, kisebb részben hemicellulóz és lignin. Elhanyagolható mennyiségben tartalmaz keményítőt. A zöldség íze főként a glutaminsavnak és a többi szabad aminosavnak köszönhető. Más savakat nyomokban tartalmaz, ilyenek a borostyánkősav, α-ketoglutársav, tejsav és glikolsav (gyümölcssav); a fő fenolos sav a kávésav.

Narancssárga színét a β-karotinnak, kisebb mennyiségben α- és γ-karotinoknak köszönheti. Az α- és β-karotin részben átalakul A-vitaminná az emberi szervezetben. Az A vitamin hiány tünetei egyebek mellett a farkasvakság, hajhullás, bőrszárazság.

Sárgarépa felhasználása

A sárgarépát használhatjuk levesek, saláták, főzelékek, hidegkonyhai készítmények, bébiételek készítésére, és nagyon sok ételkülönlegesség ízesítője vagy díszítője is lehet.

Nyersen fogyasztva főként gyerekeknek értékes és tápláló kiegészítő étel. A rövid tenyészidejű fajták friss fogyasztásra alkalmasak, míg a hosszú tenyészidejű fajták vermelve, homokba rakva jól tárolhatók.

A sárgarépa zöldje is ehető, bár emberi fogyasztása nem túl gyakori. Általában sültek mellé, salátába teszik.

Pépesítve bébiételek készülnek belőle; víztelenítve chips, pehely, por; vékonyan szeletelve olajban ki lehet sütni, mint a burgonyát.

A sárgarépa édes íze lehetővé teszi, hogy édességek is készüljenek belőle: sütemény, puding, gyümölcslekvár. A sárgarépalé széles körben forgalmazott egészségvédő italként önmagában vagy céklával, naranccsal keverve.

Répás-krémsajtos süti

Hozzávalók

Tésztához

  • 30 dkg barna cukor,
  • 2 dl étolaj,
  • 4 nagy tojás,
  • 10 dkg darált dió,
  • 28 dkg liszt,
  • 1 sütőpor,
  • 40 dkg reszelt sárgarépa,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 1 mokkáskanál almás rétes fűszerkeverék (vagy mézeskalács fűszer),
  • csipet só,

Tetejére

  • 20 dkg natúr krémsajt,
  • 10 dkg porcukor,
  • 1 vaníliás cukor.

Elkészítése

  • A tészta hozzávalóit összekeverjük a reszelt répával.
  • Zsírozott, lisztezett tepsiben (22×36 cm), 180 °C-on kb. 40-50 percig sütjük.
  • Ha kihűlt, megkenjük a cukrokkal kikevert krémsajttal és reszelt répával díszítjük.

Nagyon köszönöm a receptet Pethes Juditnak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük