Rántott ponty, amit nemcsak karácsonykor kellene enni

A rántott ponty többnyire csak karácsonykor kerül az asztalokra, pedig igen egészséges. Mi magyarok köztudottan kevés halat fogyasztunk. Az édesvízi halak közül a ponty a legnépszerűbb, és ez is leginkább rántva.

rántott ponty

Ponty, a legkedveltebb hal Magyarországon

A ponty a legismertebb és legnépszerűbb halunk, bár valószínűsíthetően Ázsiából származik. Latin neve, a Cyprinus carpio a görög küprinosz (cyprinos) és a latin karpio (carpio) szavakból állt össze. Mindkettő szó jelentése ponty. 

Több nép neve is van: potyka, tőponty, pozsár, aranyhasú, babajkó, pathal, potyka, dunaponty, vadponty, nyurgaponty, bőrponty, sodrófa, feketeponty, karcsúponty, nádiponty, sodrófaponty.

Az első ismert pontytenyésztők az ókori rómaiak voltak, akik a halat a Duna vidékéről telepítették be Itáliába. Az ókori Ázsiában a ponttyal közeli rokon aranyhal (Carassius carassius) háziállatként való tartása terjedt el.

A pont a náddal szegélyezett, jól felmelegedõ, iszapos aljzatú sekélyebb tavakban és lassan folyó vizekben. Magyarországon a gyorsabb folyású patakok, folyók kivételével az összes folyóvizünkben (Duna, Tisza, Körösök, Rába,stb.), tavainkban, tározóinkban (Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó, stb.), fő- és öntöző csatornáinkban igen elterjedt és gyakori zsákmány. Akár 40 évig is elél.

A ponty népszerűsége leginkább annak köszönhető, hogy húsa nagyon jóízű és sokoldalúan felhasználható. Az idősebb példányok azonban zsírosodásra hajlamosak.

A középkori Európában a ponty kedvelt böjti eledelnek számított. A keresztény szerzetesek számos országba elvitték, aminek hatására Nyugat- és Észak-Európa kolostoraiban pontyostavakat létesítettek. A 19. században tenyésztették a mai nemes pontyot, amelyet 1877-ben Észak-Amerikában is meghonosítottak. Azóta világszerte számtalan fajtája alakult ki.

Magyarországon leginkább halászlé vagy rántott hal formájában kerül az asztalokra. A haászlé többféle képen készítik az országban, a bajai halászlé például gyufatésztával készül. Kevéssé ismert, de ősi ponty étel az olajos ponty.

Ponty vitamintartalma

100 gramm ponty 34 mg kalciumot, 1 mg vasat, foszfort, káliumot, A-vitamint, B1- és B2-vitamint tartalmaz. Omega-3 zsírsavtartalma elenyésző, 100 g-ban kevesebb mint 1 g található.

Rántott ponty receptje

Hozzávalók

  • megtisztított pontyszeletek,
  • 1 db citrom, (ez el is maradhat),
  • só.

Panírozáshoz:

  • liszt,
  • tojás,
  • zsemlemorzsa,
  • só,
  • olaj a sütéshez

Rántott ponty elkészítése

A pontyszeleteket megmossuk, meglocsoljuk citromlével, besózzuk, fél órát pihentetjük.
A halat lisztbe, felvert és enyhén sózott tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. Forró, de nem túlhevített olajban aranysárgára sütjük.

Szinte minden köret jól illik hozzá. Sokan tejfölös burgonya salátával vagy majonézes burgonyasalátával fogyasztják. Érdemes kipróbálni a bécsi burgonyasalátát is hozzá.

Ha esetleg túl sok rántott pontyot készítettünk, akkor pedig jöhet beleőle a szigetköziek kedvence, az ecetes rántott hal.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük