Rántott burgonya – húspótló feltét főzelékekhez

Mondják, hogy mi magyarok mindent panírozunk és kirántunk. Ez így igaz, és nem is újkeletű szokás. Nagyanyáink élenjártak ebben. Ha valami olcsó és laktató ételt akartak az étkezőasztalra varázsolni, a rántott burgonya mindig adta magát. Krumpli mindig lapult a kamra vagy a pince mélyén és kirántva percek alatt kitűnő húspótló feltét készült belőle a főzelékekhez.

rántott burgonya

Rántott burgonya receptje

A nagymamám húspótló főzelék feltétként készítette. – írta Ujvári-Kordics Veronika a recept mellé.

A burgonya (Solanum tuberosum), a köznyelvben krumpli, tájnyelvi nevén krumpedli, kolompér, kompér, kolompír, korompér, krompér, gruja, földialma, svábtök, földitök vagy pityóka (Erdélyben) a burgonyafélék (Solanaceae) családba tartozó, Peru és Chile hegyvidékén őshonos növény. Keményítőben gazdag, sokoldaluan felhasználható gumójáért világszerte termesztik.

Hozzávalók – 2 főre

  • 2 db nagyobb burgonya,
  • 2 db tojás,
  • szükség szerinti mennyiségű liszt,
    szükség szerinti mennyiségű zsemlemorzsa,
  • ízlés szerint ételízesítő,
  • ízlés szerint só,

A sütéshez:

  • szükség szerinti mennyiségű étolaj

Elkészítése

  • a burgonyát meghámozzuk, megmossuk és uborkagyalun vékony szeletekre vágjuk,
  • megszórjuk az ételízesítővel, vagy csak sózhatjuk is,
  • a tojásokat felverjük, és ízlés szerint sózzuk.
  • a burgonyát a szokásos módon bepanírozzuk, azaz először liszt, majd tojás, végül a zsemlemorzsa keverékbe forgatjuk,
  • olajat hevítünk,
  • beletesszük a burgonya szeleteket és lassú tűzön mind a két oldalát megsütjük,
  • ha szép aranybarnára sültek, konyhai törlőkendőre szedjük ki, hogy a felesleges olaj lecsepegjen róla.

Főzelék feltétként is kitűnő, de bármilyen mártogatóssal is fogyasztható. 

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Ujvári-Kordics Veronikának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük