Vanília pudingos barackos csiga receptje
Vanília pudingos barackos csiga nagy családi kedvenc nálunk. Bár a kefíres sárgabarackos süti sem utolsó, szerintem ez egyik legfinomabb barackos pudingos sütemény. Ha kezdődik a sárgabarackérés, rögtön előkerül a régi recept. Egyszerűen nem tudjuk megunni. Alig tudjuk kivárni, hogy ehető hőfokúra hűljön. Ha esetleg marad másnapra – nálunk igen ritkán-, az sem gond, akkor is nagyon finom. Főleg, ha egy pár másodpercre mikróba tesszük és megmelegítjük. Már mutatom is receptet!
Vanília pudingos barackos csiga hozzávalói
Hozzávalók a tésztához – 16 szelethez
- 50 dkg rétesliszt,
- 7 dkg cukor,
- 15 dkg vaj vagy margarin,
- 4 dkg élesztő,
- kb. 1/4 liter tej,
- 1 tojás,
- 1 citrom reszelt héja,
- csipet só,
- 10 dkg mazsola
Töltelék hozzávalói
- 8 szem szép sárgabarack,
- 1 csomag vaníliaízű pudingpor,
- 1/2 liter tej,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 4 dkg porcukor,
- 1 tojássárgája, bár mi ezt el szoktuk hagyni
- csipet só
- tepsi kikenéséhez zsír vagy olaj
Vanília pudingos barackos csiga elkészítése
- A tésztához lisztet összegyúrjuk a tojással, a kevés tejben felfuttatott élesztővel, csipet sóval,
- és annyi langyos tejjel dagasztjuk be, hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjunk,
- végül beledolgozzuk az olvasztott, de alig langyos vaj felét,
- és belereszeljük a citrom héjat,
- langyos helyen addig pihentetjük, amíg a duplájára nem kelt,
- közben az előírásnak megfelelően elkészítjük a pudingot, aminek az ízét még egy tasak vaníliás cukorral és egy csipet sóval erősítjük,
- a kihűlt a puding, közé keverjük a tojássárgáját is, a tojássárgáját írja ugyan az eredeti recept, de ezt mi ki szoktuk hagyni, anélkül is tökéletes,
- a megkelt tésztát 30*45 cm-es téglalappá nyújtjuk,
- megöntözzük a maradék olvasztott vajjal, (kevés vajat még félreteszünk a kenésre),
- meghintjük a jól megmosott mazsolával,
- úgy göngyöljük össze, akár a beiglit, majd 16 egyforma darabra vágjuk,
- az így kapott csigákat kizsírozott tepsibe egymás mellé fektetjük,
- közepükre mélyedéseket nyomunk, félig megsütjük,
- amíg sül, a barackokat meghámozzuk, félbevágjuk és kimagvaljuk,
- a félig sült csigák mélyedésébe teszünk egy halom pudingot, erre magházával lefelé egy-egy fél barackot borítunk,
- visszatoljuk a forró sütőbe és teljesen megsütjük,
- a sütés vége felé még megkenjük a félretett olvasztott vajjal, hogy szép fényes legyen.
Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.
Tippek
Bár én nem tettem semmit a tetejére, de ha pikánsabb ízekre vágysz, a barackokat megszórhatod cukros fahéjjal is.
Sárgabarack helyett bármilyen más gyümölccsel is készíthetjük. Nálunk ősszel nagy kedvenc például a pudingos szőlős csiga.
Jó étvágyat!