Vanília pudingos barackos csiga receptje

Vanília pudingos barackos csiga nagy családi kedvenc nálunk. Bár a kefíres sárgabarackos süti sem utolsó, szerintem ez egyik legfinomabb barackos pudingos sütemény. Ha kezdődik a sárgabarackérés, rögtön előkerül a régi recept. Egyszerűen nem tudjuk megunni. Alig tudjuk kivárni, hogy ehető hőfokúra hűljön. Ha esetleg marad másnapra – nálunk igen ritkán-,  az sem gond, akkor is nagyon finom. Főleg, ha egy pár másodpercre mikróba tesszük és megmelegítjük. Már mutatom is receptet!

vanília pudingos sárgabarackos csiga

Vanília pudingos barackos csiga hozzávalói

Hozzávalók a tésztához – 16 szelethez

  • 50 dkg rétesliszt,
  • 7 dkg cukor,
  • 15 dkg vaj vagy margarin,
  • 4 dkg élesztő,
  • kb. 1/4 liter tej,
  • 1 tojás,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • csipet só,
  • 10 dkg mazsola

Töltelék hozzávalói 

  • 8 szem szép sárgabarack,
  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor,
  • 1/2 liter tej,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 4 dkg porcukor,
  • 1 tojássárgája, bár mi ezt el szoktuk hagyni
  • csipet só
  • tepsi kikenéséhez zsír vagy olaj

Vanília pudingos barackos csiga elkészítése

  • A tésztához lisztet összegyúrjuk a tojással, a kevés tejben felfuttatott élesztővel, csipet sóval,
  • és annyi langyos tejjel dagasztjuk be, hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjunk,
  • végül beledolgozzuk az olvasztott, de alig langyos vaj felét,
  • és belereszeljük a citrom héjat,
  • langyos helyen addig pihentetjük, amíg a duplájára nem kelt,
  • közben az előírásnak megfelelően elkészítjük a pudingot, aminek az ízét még egy tasak vaníliás cukorral és egy csipet sóval erősítjük,
  • a kihűlt a puding, közé keverjük a tojássárgáját is, a tojássárgáját írja ugyan az eredeti recept, de ezt mi ki szoktuk hagyni, anélkül is tökéletes,
  • a megkelt tésztát 30*45 cm-es téglalappá nyújtjuk,
  • megöntözzük a maradék olvasztott vajjal, (kevés vajat még félreteszünk a kenésre),
  • meghintjük a jól megmosott mazsolával,
  • úgy göngyöljük össze, akár a beiglit, majd 16 egyforma darabra vágjuk,
  • az így kapott csigákat kizsírozott tepsibe egymás mellé fektetjük,
  • közepükre mélyedéseket nyomunk, félig megsütjük,
  • amíg sül, a barackokat meghámozzuk, félbevágjuk és kimagvaljuk,
  • a félig sült csigák mélyedésébe teszünk egy halom pudingot, erre magházával lefelé egy-egy fél barackot borítunk,
  • visszatoljuk a forró sütőbe és teljesen megsütjük,
  • a sütés vége felé még megkenjük a félretett olvasztott vajjal, hogy szép fényes legyen.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

Tippek

Bár én nem tettem semmit a tetejére, de ha pikánsabb ízekre vágysz, a barackokat megszórhatod cukros fahéjjal is.

Sárgabarack helyett bármilyen más gyümölccsel is készíthetjük. Nálunk ősszel nagy kedvenc például a pudingos szőlős csiga.

Jó étvágyat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük