Potyogtatott gyümölcsös kevert süti

Potyogtatott gyümölcsös kevert süti receptet hoztam Vadady Mária olvasónk konyhájából. A sütit személyesen is megkóstolhattam, amikor egy másik olvasóm, Pribelszki Mária csodálatos leanderes kertjében jártam. Bármilyen friss, mirelit vagy befőtt gyümölcsöt használhatunk hozzá. Igazán kitűnő nyári finomság, nem mellesleg pedig gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Szívből ajánlom mindenkinek.

potyogtatott gyümölcsös kevert süti

Potyogtatott gyümölcsös kevert süti receptje

Vadady Mária ajánlója: „Ez tulajdonképpen egy kevert süti alapreceptjéből kreált potyogtatott gyümölcsös, ronda, de finom és gyors süti. (a „Horváth Ilona” 341. oldalon levő Kakaós lepény nevű sütijéből kreálva)”

Hozzávalók

  • 2 egész tojás,
  • 30 dkg cukor,
  • 8 dkg vaj,
  • 4 dl tej,
  • 45 dkg liszt,
  • 1 sütőpor,
  • 1 citrom (narancs) reszelt héja,
  • gyümölcs,
  • a szóráshoz fahéj és pici cukor,
  • esetleg a gyümölcs alá kis darált dió, őrölt fahéj.

Potyogtatott gyümölcsös kevert süti elkészítése

  • a puha vajat habosra keverjük a tojásokkal,
  • majd a cukorral,
  • aztán felváltva adjuk hozzá a tejet és a sütőporos lisztet,
  • pár percig keverjük a géppel,
  • majd vajazott-lisztezett tepsibe öntjük (Ha a nagy elektromos sütőbe való tepsibe akkor laposabb lesz, ha kisebb tepsibe akkor kicsit magasabb és tovább is kell sütni.)
  • telerakjuk felezett szilvával (meggyel, barackkal, stb),
  • ha van, a gyümölcs alá hinthetünk egy kis darált diót is,
  • ha nem elég savanykás a gyümölcs, akkor egy fél citrom levét végig szoktam csöpögtetni fölötte,
  • aztán gondosan beszórom őrölt fahéjjal és pici cukorral,
  • majd 180 fokra melegített sütőbe tolom a középnél kicsit lejjebb levő helyre hogy alulról is jól átsüljön,
  • 45 percig sütöm, aztán tűpróba után kiveszem.
  • kihűlve lehet szeletelni.

„Csináltam már úgy is amikor kevés gyümölcsöm volt, hogy ízesített túrót raktam kiskanállal sorban egyenlő távolságra egymástól és ezek közé tettem a gyümölcsöt. De lehet a tésztába kakaót keverni és abba a gyümölcsöt, csak akkor nem fahéjjal, hanem vaníliával ízesítve. De ebből a tésztából csináltam anno tortát is az oviba, suliba, amikor kicsik voltak a gyerekek.

Nagyon köszönöm a receptet!

További hasonló receptek

Gyümölcsös kevert piskóta receptet hoztam Sinka Erikának köszönhetően. Az egyszerű recept nagyon jó alap, amit bármivel feldobhatunk. Erika általában idény gyümölccsel készíti az egyszerű süteményt. Amikor épp nincs otthon gyümölcse, ekkor pedig finom házi lekvárral és csoki darabokkal gazdagítja.

Az őszt nem úszhatjuk meg almás sütemények nélkül. Bármelyik fajtát választjuk is, nem nyúlhatunk mellé. A reszelt almás sütemény egyik fő erénye a gyorsasága és egyszerűsége. Kitűnő, ha valamit gyorsan összedobnánk a család kedvére.

Egyszerű dolgunk van, ha van egy jó alapreceptünk, amit kedvünkre variálhatunk, kiegészíthetünk. Mindig jó, ha van egy alap piskóta, egy kelt tészta, vagy kevert sütemény receptünk, amit aztán kedvünkre feltúrbózhatunk egy kis töltelékkel vagy gyümölccsel. A kefires sárgabarackos süti pont egy ilyen sokoldalúan használható alapreceptből készül. A tészta hozzávalói fixek, de bármilyen friss vagy fagyasztott gyümölccsel, illetve befőttel elkészíthetjük.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük