Pacsni, a gyerekkori kedvenc péksütemény
Manapság az idősebb korosztály nosztalgiával gondol a pacsnira, a fiatalabbak pedig még a nevét sem hallották. Most itt az alkalom újra átélni a gyermekkori ízt vagy felfedezni egy elfelejtett péksüteményt, ugyanis itt a pacsni receptje.
Pacsni receptje
A pacsni egyesek szerint eredeti magyar péksütemény, míg mások olasz eredetűnek gondolják. Ez utóbbi vélekedés szerint az olasz pasztrána név rövidítéséből alakult ki a pacsni név. A hatvanas-hetvenes években nagyon népszerű volt a kívül ropogós, belül puha vajas sütemény. Feledésbe azért került, mert gépi technológiával nem tudták megoldani a gyártását. Hagyományos kézi eljárással pedig nem gazdaságos az előállítása.
Wolf Márta olvasóm, a virágok és sütemények nagymestere gyakran készít retró péksüteményeket is. Elég csak a házi kenyerére, a zsúrkenyerére vagy az élesztő nélküli pogácsára gondolni. A receptekhez biztos forrása Limara péksége, ahol tényleg minden recept kitűnő. A pacsni receptjére is itt bukkant.
„Ma pacsni a délutáni süti… Régen árultak ilyet, gyerekkorom kedvence volt a vajas kifli mellett. Pont olyan ízű lesz ….”
Hozzávalók
- 41 dkg liszt (BL 55),
- 3 dkg élesztő,
- 1 mokkáskanál só,
- 4 dkg cukor,
- 1+6 dkg vaj,
- 2,5-3 dl tej.
Pacsni elkészítése
- a 6 dkg vajat beteszem a fagyasztóba,
- az élesztőt felfuttatom egy kevés tejben,
- a hozzávalókból a szokásos módon kelttésztát dagasztok, fontos, hogy jó lágy legyen,
- kelesztőtálban duplájára kelesztem,
- kb. egy centi vékonyra, téglalap alakúra nyújtom,
- a fagyos vajat nagy lyukú sajtreszelőn több részletben a tésztára reszelem, közben hajtogatok,
- reszelek belőle,
- szétterítem a tészta tetején,
- hajtogatom: képzeletben oszd három vízszintes sávra a tésztát, a felső egyharmadot hajtsd lefelé, be középre, majd az alsót az alsó részt alulról felfelé igazítsd rá. Ezután balról és jobbról is középre hajtogasd,
- így pihentesd a tésztát újabb 20 percig,
- a következő 2 hajtogatást ugyanúgy csináljunk,
- kinyújtom,
- reszelek rá vajat,
- hajtogatom,
- újra pihentetem,
- s harmadszor reszlek rá vajat,
- hajtogatom,
- pihentetem,
- kb. 20 perc után kis labdacsokat szakítok belőle,
- sütőpapírral bélelt tepsire teszem, hagyom kb. 15 percig pihennni,
- ezután két kezemmel széthúzom, piskóta formára. Nekem úgy a legegyszerűbb, ha a tésztát felemelem és a levegőben húzom szét,
- ismét kelesztem kb. 20 percig,
- majd 180 fokos, gőzös sütőben sütöm kb. 13 percig.
Nagyon köszönjük a receptet Limarának és Wolf Mártának!