Mézes krémes grízes krémmel
A mézes krémes az egyik leghálásabb vendégváró sütemény. Jót tesz neki, ha előre elkészítjük és napikig eláll. A finom és egyszerű sütemény többféle módon is elkészíthető. Nálunk a klasszikus mézes krémes a kedvenc, de sokan a grízes krémmel készített változatra voksolnak. Olvasónk most ezutóbbinak a receptjét hozta el nekünk.
Mézes krémes grízes krémmel receptje
Hozzávalók – 25 * 30 cm méretű tepsihez
Tésztához
- 50 dkg finomliszt
- 6 dkg sertés zsír
- 15 dkg cukor
- 5 ek méz
- 1 db tojás
- 4 ek tej
- 1 tk szódabikarbóna
A krémhez
- 1 l tej
- 6 ek búzadara
- 1 ek vanília aroma
- 25 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
- 50 dkg sárgabarack lekvár
A krémhez
- 1 l tej
- 6 ek búzadara
- 1 ek vanília aroma
- 25 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
- 50 dkg sárgabarack lekvár
A tetejére
- 15 dkg étcsokoládé
- 3 ek olaj
Mézes krémes grízes krémmel elkészítés menete
- Először a tésztát készítjük el. A lisztet elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a cukrot, a mézet, a tojást, a tejet és a szódabikarbónát, majd az egészet összedolgozzuk.
- A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és négy egyforma cipóra osztjuk,
- Mindegyik cipót kb. 25 x 30 cm-es lapokra kinyújtjuk, majd a tepsi hátulján vagy sütőlemezen, 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 5 – 6 perc alatt egyesével megsütjük.
- A lapokat sütőpapírra csúsztatva hagyjuk kihűlni.
- A krémhez a tejet a búzadarával és a vanília aromával sűrűre főzzük és félre tesszük hűlni.
- A margarint habosra keverjük a porcukorral, és a kihűlt grízes krémhez keverjük.
- Egy lapot megkenünk a grízes krém felével, ráhelyezzük a második lapot, ezt megkenjük a baracklekvárral. Újabb lapot teszünk rá, erre kenjük a maradék grízes krémet, majd befedjük a negyedik lappal.
- A csokit az olajjal, gőz felett felolvasztjuk, majd a süti tetejére kenjük.
- A süteményünket csak másnap szeleteljük, addigra a tészta megpuhul, és könnyebben vágható.
Nagyon köszönjük a receptet Bedi Istvánnénak!