Mennyei rétes kész réteslapból – sokféle töltelék recepttel
A rétes kész réteslapból nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Csupán a tölteléket kell elkészíteni és fél óra sütési idő után már falatozhatjuk is a finomságot. Íme néhány recept, amelyekkel különböző töltelékekkel töltheted meg a bolti réteslapokat, mind édes, mind sós változatban.

Rétes kész réteslapból – édes töltelék ötletek
A rétest egyaránt készíthetjük édes és sós töltelékkel is.
Almás rétes
Hozzávalók
- 8 db réteslap
 - 1 kg alma
 - 100 g vaj
 - 100 g cukor
 - 1 citrom reszelt héja
 - 1 teáskanál fahéj
 - zsemlemorzsa
 
Elkészítése
- Az almát meghámozzuk, lereszeljük, és összekeverjük a cukorral, a citromhéjjal és a fahéjjal.
 - A vajat felolvasztjuk.
 - Egy tepsit kizsírozunk, és megszórjuk zsemlemorzsával.
 - 4 réteslapot egymásra fektetünk, olvasztott vajjal megkenjük, majd rászórjuk az alma felét.
 - A maradék 4 réteslappal is ugyanígy járunk el.
 - A tetejét megkenjük olvasztott vajjal, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.
 
Túrós rétes
Hozzávalók
- 8 db réteslap
 - 500 g túró
 - 2 tojás
 - 100 g cukor
 - 1 citrom reszelt héja
 - 1 vaníliás cukor
 - csipet só
 - zsemlemorzsa
 
Elkészítése
- A túrót összekeverjük a cukorral, a tojással, a citromhéjjal, a vaníliás cukorral és a sóval.
 - Egy tepsit kizsírozunk, és megszórjuk zsemlemorzsával.
 - 4 réteslapot egymásra fektetünk, olvasztott vajjal megkenjük, majd rátesszük a túró felét.
 - A maradék 4 réteslappal is ugyanígy járunk el.
 - A tetejét megkenjük olvasztott vajjal, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.
 
Mákos rétes
Hozzávalók
- 8 db réteslap
 - 250 g darált mák
 - 100 g cukor
 - 100 ml tej
 - 1 tojás
 - 1 citrom reszelt héja
 - 1 vaníliás cukor
 - csipet só
 - mazsola (opcionális)
 - dió (opcionális)
 - meggy (opcionális)
 
Elkészítése
- A mákot összekeverjük a cukorral, a tejjel, a tojással, a citromhéjjal, a vaníliás cukorral és a sóval.
 - Hozzáadjuk a mazsolát és a diót is, ha szeretjük.
 - Egy tepsit kizsírozunk.
 - 4 réteslapot egymásra fektetünk, olvasztott vajjal megkenjük, majd rátesszük a mák felét.
 - A maradék 4 réteslappal is ugyanígy járunk el.
 - A tetejét megkenjük olvasztott vajjal, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.
 
Sós rétes kész réteslapból – töltelék ötletek
Káposztás rétes
Hozzávalók
- 8 db réteslap
 - 1 kg káposzta
 - 200 g tejföl
 - 100 g zsír
 - 1 tojás
 - 1 evőkanál cukor
 - 1 teáskanál só
 - 1 teáskanál köménymag
 - csipet bors
 - zsemlemorzsa
 
Elkészítése
- A káposztát lereszeljük, és összekeverjük a sóval, a cukorral, a köménymaggal és a borssal. Letakarjuk, és állni hagyjuk kb. 30 percig.
 - A zsírt felolvasztjuk.
 - A tejfölt összekeverjük a tojással.
 - Egy tepsit kizsírozunk, és megszórjuk zsemlemorzsával.
 - 4 réteslapot egymásra fektetünk, olvasztott vajjal megkenjük, majd rászórjuk a káposzta felét.
 - Meglocsoljuk a tejfölös keverék felével, és beborítjuk a réteslap széleit.
 - A maradék 4 réteslappal is ugyanígy járunk el.
 - A tetejét megkenjük olvasztott vajjal, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.
 
Tippek:
- A káposzta levét kinyomkodhatjuk, hogy ne áztassa el a rétest.
 - A töltelékhez adhatunk pirított hagymát, kolbászt, szalonnát, vagy más ízlés szerinti hozzávalókat is.
 - A tejfölös keverék helyett használhatunk joghurtot is.
 - A rétes tetejét megszórhatjuk pirospaprikával is.
 
További sós töltelék ötletek
- Spenótos-feta rétes: Párold meg a spenótot egy kis olajon, majd keverd össze fetasajttal, friss apróra vágott petrezselyemmel és egy kevés darált fokhagymával. Töltsd meg vele a réteslapokat, majd tekerd fel és süsd meg.
 - Szalonnás-hagymás rétes: Süsd ki a vékonyra vágott szalonnát egy serpenyőben, majd adj hozzá hagymát és párold meg, amíg megpuhul. Keverd össze a sajttal és töltsd meg a réteslapokat vele.
 - Gombás rétes: Párold meg vékonyra szeletelt gombát egy kis vajon vagy olajon, majd adj hozzá apróra vágott hagymát és fokhagymát. Keverd össze sajttal és esetleg némi friss petrezselyemmel, majd töltsd meg vele a réteslapokat.
 - Sonkás-tojásos rétes: Szuper ötlet a húsvétkor megmaradt sonka és tojás kreatív felhasználására.
 
Rétes bolti réteslapból elkészítése
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és készíts elő egy tepsit sütőpapírral.
 - Helyezd a réteslapot egy tiszta felületre, és kend meg egy kevés olvasztott vajjal vagy olajjal.
 - Töltsd meg a réteslapokat a kívánt töltelékkel a recept szerint.
 - Tekerd fel a rétest, majd helyezd a tepsibe.
 - Kend meg a feltekergetett réteseket egy kevés olvasztott vajjal a tetején, hogy szép aranybarna legyen a sütés után.
 - Süsd a rétest előmelegített sütőben körülbelül 25-30 percig, vagy amíg szép aranybarna és ropogós lesz a teteje.
 - Hagyd kicsit hűlni, majd szeleteld fel és tálald.
 
Jó étvágyat kívánok!
Nagyon köszönjük az ötletet és a fotót Bedi Istvánnénak!
További receptek réteshez
A rétes Magyarországon, Ausztriában és Szerbiában ismert tésztás étel. Feltehetőleg a 16. században török hatásra honosodott meg, elődje a Balkánon ma is létező baklava lehetett. A mai formájú feltekert, töltött rétes a 18–19. század fordulóján alakult ki az Osztrák–Magyar Monarchia területén, azóta hazánkban az ünnepi, lakodalmi étkezéseknél hagyományos édességnek számít. Így készül Irénke házi rétese!
Emlékszem még gyerekkoromban a nagyanyáim, majd később az anyukám is a hagyományos nyújtott rétest készítette. Azt az igazit, a hajszál vékonyra kinyújtottat. Igazi művészet volt a csöppnyi tésztát elszakítás nélkül addig húzogatni, rázogatni, amíg be nem terítette az asztalt. Jó pár éve már a sokkal egyszerűbb, nyújtás nélküli, akarom mondani, nyújtogatás nélküli vagy ha jobban tetszik húzogatás nélküli, de legalább annyira finom változatot készítjük. Felőlem akár lehet sodrott rétes is a neve. Finom és kész. Nézzük, hogy készül a rétes nyújtás nélkül, pontosabban húzogatás nélkül!
A finom hintett rétes vagy ismertebb nevén a lusta asszony rétese diétásan is nagyon gyorsan készül. Nincs gyúrás, nyújtás, húzogatás. Csupán az alapanyagok összekeverésére és a sütésre kell időt szánni. Bármilyen gyümölcs kerülhet a túrórétegre, szilvával készítve is fennséges.
