Majonézes krumplisaláta
Nincs ünnepi lakoma köret nélkül. A majonézes krumplisaláta vörös és fehérhúsokhoz egyaránt jó választás. Elkészítése egyszerű.
A krumpli vagy elegánsabb nevén burgonya bármennyire is magyar zöldségnek tűnik, csak az 1650-es években érkezett hozzánk őshazájából Peruból és Chiléből. A tengeren túl élők körülbelül 7000 éve fogyasztják keményítőben gazdag gumóját.
Rengeteg tájnyelvi neve van: krumpedli, kolompér, kompér, kolompír, korompér, krompér, gruja, földialma, svábtök, földitök vagy pityóka, ez utóbbi Erdélyben.
Sokféle ételt készíthetünk belőle. Salátának is több változata létezik a hagyományos tejfölös krumpli salátától a bécsi burgonyasalátáig.
Majonézes krumplisaláta hozzávalói
- 3 fej lilahagyma,
- 10 evőkanál majonéz,
- 2 dl tejföl,
- 5 szem krumpli,
- 5 db tojás,
- 1 teáskanál mustár,
- só,
- bors,
- csipet cukor,
- olaj.
Elkészítése
- a krumplit megpucoljuk,
- apró kockákra vágjuk,
- feltesszük főni 2 kiskanál sóval (héjában főtt krumplit is készíthetünk, akkor csak meg kell mosni a krumplikat, és főzés után pucolni és kockázni),
- a lilahagymát vékony csíkokra vágjuk,
- sózzuk,
- kevés olajon megpároljuk,
- a tojásokat keményre főzzük,
- miután kihűltek felkockázzuk,
- a majonézt és a tejfölt összekeverjük kevés mustárral, sóval, borssal és egy csipet cukorral, (igazából ízlés dolga, hogy ki miből mennyit rak bele, de a mártásnak elég erőteljes ízűnek kell lennie, mert a krumpli sokat lágyít rajta),
- ha megfőtt a krumpli leszűrjük,
- majd összekeverjük a hozzávalókat.
Jó étvágyat!
Nagyon köszönjük a receptet Kósa Istvánnénak!
Ha egy finom húst szeretnél mellé, ajánlom a fűszeres karajt!