Klasszikus madártej recept
Ha gyerekkoromban beteg voltam, két ételt biztos készített anyukám. Húslevest és madártejet. A húsleves leginkább csirkehúsból készült, mert csirkék kéznél voltak, ott rohangáltak a hátsó udvarban. A madártejhez pedig adott volt a tojás, tej pedig mindig kapható volt. A klasszikus madártej azóta is nagy kedvencem.
Klasszikus madártej hozzávalói
- 4 db tojásfehérje,
- 1 csipet só,
- 2 evőkanál porcukor,
- 800 ml tej,
- 1 db vaníliarúd,
- 4 db tojássárgája,
- 70 g cukor,
- 1 csipet só.
Elkészítése
- a tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni,
- majd hozzáadjuk a két evőkanál porcukrot,
- teljesen keményre verjük,
- a 800 ml tejhez hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magjait,
- felforraljuk,
- kanállal a tojáshabból galuskákat szaggatunk,
- a galuskákat beletesszük a tejbe,
- 2-3 percig főzzük,
- majd óvatosan fordítsuk meg,
- újabb 2-3 percnyi főzés után kiszedjük egy üres tálba,
- a tojássárgákat egy csipet sóval és a 70 g cukorral jó habosra keverjük,
- öntsük hozzá egy keveset a langyos tejből,
- azonnal keverjük simára,
- adjuk hozzá a maradék tejet,
- alaposan keverjük el,
- visszaöntjük az egészet az edénybe,
- alacsony lángon, folyamatosan kevergetve főzzük sűrűsödésig,
- hagyjuk kihűlni,
- tegyük a tetejére a galuskákat,
- hűtőben 2-3 óra alatt összeérnek az ízek.
Nagyon köszönöm a fotót Zombori Évának!
Tipp: Ha a hab készítést túl macerásnak találjuk, mikrohullámú sütőben is elkészíthetjük. Bár az íze nem lesz pont olyan, de gyors megoldás. Egy lapos tányérra halmozzunk nagyobb gombócokat és egy percig mikrózzuk.