Klasszikus madártej receptje
Ha gyerekkoromban beteg voltam, két ételt biztos készített anyukám. Húslevest és madártejet. A húsleves leginkább csirkehúsból készült, mert a csirkék kéznél voltak, ott rohangáltak a hátsó udvarban. A madártejhez pedig adott volt a tojás, tej pedig mindig kapható volt a tejcsarnokban, ahova a gazdák bevitték a felesleget. A klasszikus madártej azóta is nagy kedvencem. Nyáron, jól lehűtve igazi hűsítő finomság.

Klasszikus madártej receptje
A madártej francia eredetű desszert, mely tojásfehérjéből felvert habgaluskákat tartalmazó vaníliás tejsodó.
Hozzávalók
- 4 db tojásfehérje,
 - 1 csipet só,
 - 2 evőkanál porcukor,
 - 800 ml tej,
 - 1 db vaníliarúd,
 - 4 db tojássárgája,
 - 70 g cukor,
 - 1 csipet só.
 
Madártej elkészítése
- a tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni,
 - majd hozzáadjuk a két evőkanál porcukrot,
 - teljesen keményre verjük,
 - a 800 ml tejhez hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magjait,
 - felforraljuk,
 - kanállal a tojáshabból galuskákat szaggatunk,
 - a galuskákat beletesszük a tejbe,
 - 2-3 percig főzzük,
 - majd óvatosan fordítsuk meg,
 - újabb 2-3 percnyi főzés után kiszedjük egy üres tálba,
 - a tojássárgákat egy csipet sóval és a 70 g cukorral jó habosra keverjük,
 - öntsük hozzá egy keveset a langyos tejből,
 - azonnal keverjük simára,
 - adjuk hozzá a maradék tejet,
 - alaposan keverjük el,
 - visszaöntjük az egészet az edénybe,
 - alacsony lángon, folyamatosan kevergetve főzzük sűrűsödésig,
 - hagyjuk kihűlni,
 - tegyük a tetejére a galuskákat,
 - hűtőben 2-3 óra alatt összeérnek az ízek.
 
Nagyon köszönöm a fotót Zombori Évának!
Tipp: Ha a hab készítést túl macerásnak találjuk, mikrohullámú sütőben is elkészíthetjük. Bár az íze nem lesz pont olyan, de gyors és biztos megoldás, így garantáltan nem esik össze a hab. Egy lapos tányérra halmozzunk nagyobb gombócokat a felvert tojásfehérjéből és egy percig mikrózzuk.
Vaníliasodós receptek
A vaníliasodó név talán egy kicsit flancosan hangzik és sokan valami nagyon bonyolult dologra gondolnak a hallatán. Pedig a sodó nem más, mint süteményekhez való, édes és melegen tálalt öntet. Elkészítése pedig egyáltalán nem bonyolult. Nagyon finom aranygaluskához, rétesekhez vagy piskótákhoz is. Már is mutatom a vaníliasodó receptjét.
Az aranygaluska vaníliasodóval nagy családi kedvencünk. Nem épp egy fogyókúrás étel, sőt. A dióval megszórt kelt tészta és a főzött vaníliasodó igen jól harmonizál egymással. A sodót természetesen nem pudingból készítjük, mert úgy talán egyszerűbb, de az íze meg sem közelíti, a főzött vaníliamártásét. Íme a fenséges étel receptje!
