Király hurkája – különleges húsleves betét

Ha unalmas már a húslevesben a cérnametélt, a daragaluska vagy egyéb tészta, akkor ideje kipróbálnod a király hurkája névre keresztelt levesbetétet. Igen, jól olvasod, ilyen különös neve van annak a húslevesbe valónak, amit székesfehérvári olvasóm osztott meg velünk. Nem vagyok nagy húsleves rajongó, évente csak 3-4 alkalommal főzünk, így én még nem próbáltam ki ezt a receptet, de ami késik… Olvass tovább a receptért, és tudd meg, hogy készül a különleges levesbetét, a király hurkája.

király hurkája

Király hurkája, a különleges levesbetét receptje

Turánné Szolnoki Valériától származik a király hurkája receptje, az alábbi szavakkal ajánlotta figyelmünkbe: „Tyúkhúsleves a kedvenc, természetesen minden belevaló a kertemből, a tyúk az udvaromból kerül a konyhába. A levesbetétet mi úgy hívjuk: a ” király hurkája”. Májas, kenyeres töltelék folpackba tekerve. Bele fő a levesbe, majd mikor kihűl szeletelem, tálalom. Én egy kedves vevőmtől hallottam évekkel ezelőtt, azóta sokszor csinálom, ha tyúkhúsleves készül. Nekünk nagyon bejött.”

A király hurkája nem egy adonisz az biztos, de attól még lehet finom. Sokakat a töltött csirke töltelékeként használt töltelékre emlékeztet, nem véletlenül.

Hozzávalók

  • 2 zsemle
  • 1 kis hagyma
  • zsír vagy olaj
  • 2-3 csirkemáj
  • petrezselyem zöld
  • 2-3 tojás
  • bors
  • vegeta
  • majoranna

Király hurkája elkészítése

  • a 2 zsemlét beáztatom,
  • a hagymát zsíron vagy olajon megfonnyasztom,
  • rákaparom a 2-3 csirkemájat,
  • petrezselyem zöldet rakok hozzá és megpárolom,
  • ráöntöm a kinyomkodott zsemlékre,
  • hozzáadom a tojásokat és a fűszereket,
  • jól összedolgozom,
  • kb. 4 kanálnyi mennyiséget folpackra teszek és hengert készítek belőle,
  • a hengerek végét bepödröm,
  • lassan ráengedem a leves tetejére,
  • hagyjuk szép lassan főni,
  • kb 5 perc után pördítünk rajta egyet,
  • további 5 percig főzzük,
  • amikor kicsit elhűlt, kinyomom a folpackból,
  • feldarabolom.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is.

Nagyon köszönöm a receptet Turánné Szolnoki Valériának!

+ 1 Tipp : A leves helyett vegetás vízben is főzhetjük.

Jó étvágyat!

További kapcsolódó receptek

A tökéletes grízgaluska vagy más néven daragaluska elkészítésébe sokaknak beletörik a bicskájuk. Tapasztalat is szükséges ahhoz, hogy pont jó legyen az állaga, ne essen szét, ugyanakkor ne legyen kemény sem. Olvasónk elárulja a titkot, amivel neki mindig jól sikerül a daragaluska.

A csirkemájas töltelék alkalmas arra, hogy megtöltsük vele a csirkecombokat, de akár arra is, hogy külön megsüssük és így tálaljuk a sült húsok mellé. A csirkemáj és a finom fűszerek igazán ízletes tölteléket eredményeznek.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

7 hozzászólás

  1. Baranyi Róbertné szerint:

    Kelkáposzta levelében csavarom, uúgy főzöm a levesbe! Nem folpack.

  2. Hollóné Takács Erzsébet szerint:

    Én az anyósomtól tanultam hasonló húsleves betétet , amit levesfasírtnak hívott és gombócok formájában bele kell főzni a levesbe. A csirke vagy tyúk mellét és a máját apróra elkaparom. Fűszereket : só, bors, apróra vágott fokhagyma, pici pirospaprikát teszünk bele, egy vagy két tojást és annyi zsemlemorzsát keverünk hozzá, hogy lehessen gombócokat formálni belőle és ne essen szét főzés közben. Aztán a már kész, kicsit forrásban lévő levesbe egyenként beletesszük és néhány perc főzés után már fogyasztható is. Nagyon jó ízt ad a húslevesnek.

  3. Ambi szerint:

    Nem tudom, de nekem fenntartásaim vannak a műanyag folpackot belefőzni a levesbe ??

    • Nagy Jucó szerint:

      Töltheted esetleg a tyúk nyakába is vagy gézbe, vászonba csomagolva is kifőzheted.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük