Király hurkája – különleges húsleves betét
Ha unalmas már a húslevesben a cérnametélt, a daragaluska vagy egyéb tészta, akkor ideje kipróbálnod a király hurkája névre keresztelt levesbetétet. Igen, jól olvasod, ilyen különös neve van annak a húslevesbe valónak, amit székesfehérvári olvasóm osztott meg velünk. Nem vagyok nagy húsleves rajongó, évente csak 3-4 alkalommal főzünk, így én még nem próbáltam ki ezt a receptet, de ami késik… Olvass tovább a receptért, és tudd meg, hogy készül a különleges levesbetét, a király hurkája.
Király hurkája, a különleges levesbetét receptje
Turánné Szolnoki Valériától származik a király hurkája receptje, az alábbi szavakkal ajánlotta figyelmünkbe: „Tyúkhúsleves a kedvenc, természetesen minden belevaló a kertemből, a tyúk az udvaromból kerül a konyhába. A levesbetétet mi úgy hívjuk: a ” király hurkája”. Májas, kenyeres töltelék folpackba tekerve. Bele fő a levesbe, majd mikor kihűl szeletelem, tálalom. Én egy kedves vevőmtől hallottam évekkel ezelőtt, azóta sokszor csinálom, ha tyúkhúsleves készül. Nekünk nagyon bejött.”
A király hurkája nem egy adonisz az biztos, de attól még lehet finom. Sokakat a töltött csirke töltelékeként használt töltelékre emlékeztet, nem véletlenül.
Hozzávalók
- 2 zsemle
- 1 kis hagyma
- zsír vagy olaj
- 2-3 csirkemáj
- petrezselyem zöld
- 2-3 tojás
- bors
- só
- vegeta
- majoranna
Király hurkája elkészítése
- a 2 zsemlét beáztatom,
- a hagymát zsíron vagy olajon megfonnyasztom,
- rákaparom a 2-3 csirkemájat,
- petrezselyem zöldet rakok hozzá és megpárolom,
- ráöntöm a kinyomkodott zsemlékre,
- hozzáadom a tojásokat és a fűszereket,
- jól összedolgozom,
- kb. 4 kanálnyi mennyiséget folpackra teszek és hengert készítek belőle,
- a hengerek végét bepödröm,
- lassan ráengedem a leves tetejére,
- hagyjuk szép lassan főni,
- kb 5 perc után pördítünk rajta egyet,
- további 5 percig főzzük,
- amikor kicsit elhűlt, kinyomom a folpackból,
- feldarabolom.
Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is.
Nagyon köszönöm a receptet Turánné Szolnoki Valériának!
+ 1 Tipp : A leves helyett vegetás vízben is főzhetjük.
Jó étvágyat!
További kapcsolódó receptek
A tökéletes grízgaluska vagy más néven daragaluska elkészítésébe sokaknak beletörik a bicskájuk. Tapasztalat is szükséges ahhoz, hogy pont jó legyen az állaga, ne essen szét, ugyanakkor ne legyen kemény sem. Olvasónk elárulja a titkot, amivel neki mindig jól sikerül a daragaluska.
A csirkemájas töltelék alkalmas arra, hogy megtöltsük vele a csirkecombokat, de akár arra is, hogy külön megsüssük és így tálaljuk a sült húsok mellé. A csirkemáj és a finom fűszerek igazán ízletes tölteléket eredményeznek.
Kelkáposzta levelében csavarom, uúgy főzöm a levesbe! Nem folpack.
Köszönöm a tippet. Nagyon jó ötlet.
Minden jót kívánok: Jucó
Teljesen átveszi a jó házi tyukhusleves a kelkáposzta ízét!
Én az anyósomtól tanultam hasonló húsleves betétet , amit levesfasírtnak hívott és gombócok formájában bele kell főzni a levesbe. A csirke vagy tyúk mellét és a máját apróra elkaparom. Fűszereket : só, bors, apróra vágott fokhagyma, pici pirospaprikát teszünk bele, egy vagy két tojást és annyi zsemlemorzsát keverünk hozzá, hogy lehessen gombócokat formálni belőle és ne essen szét főzés közben. Aztán a már kész, kicsit forrásban lévő levesbe egyenként beletesszük és néhány perc főzés után már fogyasztható is. Nagyon jó ízt ad a húslevesnek.
Köszi szépen, hogy megosztottad. Fincsi lehet ez is!
Nem tudom, de nekem fenntartásaim vannak a műanyag folpackot belefőzni a levesbe ??
Töltheted esetleg a tyúk nyakába is vagy gézbe, vászonba csomagolva is kifőzheted.