Három trükk, amitől csodálatos lesz a kerti hortenzia

A romantikus kertek egyik legnagyobb sztárja a június közepétől szeptember végéig dúsan virágzó kerti hortenzia. Önmagában vagy szigeteket alkotva is nagyon jól mutatnak színes, hatalmas virágfejei. A három legfőbb gondozási trükk betartásával bárkinek lehetnek csodálatos hortenziái.

kerti hortenzia

Kerti hortenzia legfőbb igényei

A kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) a somvirágúak rendjébe tartozó hortenzia nemzetség legismertebb faja, igen szélesskálájú kertészeti változattal. Az 1800-as években Japánból került Európába, ahol már évszázadok óta a kertek kedvelt növénye volt.

A virágok színe igen változatos lehet: piros, rózsaszín, kék, fehér, piros. Formáját tekintve félgömb, labda vagy tányér alakú virágzat is létezik, ami akár 20 cm átmérőt is elérheti.

Talaj

A hortenzia nagyon igényes a talajra, savanyú talaj szükséges ahhoz, hogy csodálatos növényeink legyenek. Humuszos, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű, savanyú talajban fejlődik a legjobban. A föld savanyítására kávézaccot vagy ecetet is használhatunk.

A fontos, hogy a földje ne tudjon hamar kiszáradni, ezért a félárnyékos hely a legideálisabb számára. Helyét úgy válasszuk meg, hogy ne érjék egész nap a nap sugarai, földje mindenképp árnyékban legyen.

A virágfejek színe összefüggésben van a földkeverék kémhatásával, azaz PH-értékével. Nagyon savanyú közegben kék hortenzia virágok lesznek, míg enyhén savanyúban rózsaszín virágoknak örülhetünk. Ha alumínium-szulfáttal öntözzük a növényt, akkor a virágok azúrkék színűre változnak.

Ha timsóoldatot teszünk az öntözővízbe, akkor pedig még élénkebb kék virágaink nyílnak majd. Mindkét adalékanyag beszerezhető a gazdaboltokban. A kékítést segíti az alacsony foszfor- és magas káliumtartalmú műtrágya is.

Víz

A kerti hortenzia nagyon vízigényes. Napon tartva napi többszöri öntözést igényel. A virágok és a levelek lekonyulásával jelzi is növény, ha nagyon szomjas. Ilyenkor sem kell megijedni, a víztől gyorsan regenerálódik.

Öntözéshez a lágyvíz, például az esővíz ideális. Augusztusig kéthetente hortenzia vagy  rododendron számára ajánlott tápoldattal kezeljük. A levelek sárgulása vashiányra utalhat. Gazdaboltban vas pótlásra is tudnak szert adni.

Cserépben nevelve még gyakrabb locsoljuk, de soha ne álljon alatta a víz, mert azt nem szereti.

Metszés

A tavaszi és az elvirágzás utáni metszés után lesz dúsan virágzó hortenziánk. A növény tövét érdemes télre betakarni, de metszeni ősszel nem kell. Tavasszal legyünk türelmesek, viszonylag későn hajt ki. Várjuk meg, míg a zöld hajtások megjelennek és akkor vágjuk vissza az elfagyott ágakat.

Nyáron az elnyílt virágok levágásával újabb virágzásra ösztönözhetjük. Ősszel viszont érdemes meghagyni a virágfejeket, mert nagyon szépen díszenek vagy akár megszárítani azokat és lakásdekorációként használni.

Köszönöm a megosztásokat!
  • 1.9K
  • 16
  •  
  •  
  • 1.9K
  •  
  • 16
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük