Kelt tészta alaprecept
Könnyű dolgunk van, ha birtokunkban van egy jó kelt tészta alaprecept. Nagyon sok ételünk alapja a kelt tészta, egyszerű kalácson túl bukta, napraforgókalács vagy akár aranygaluska is készülhet belőle.
Kelt tészták
A kelt tészták fő alapanyaga a liszt. Lazító anyaga pedig az élesztő, ami a tésztában erjedési folyamatot indít meg. Az erjedés alatt a lisztben lévő keményítő cukorrá, majd szénsavvá alakul át. A szénsav a tésztát felduzzasztja és hólyagossá, lyukacsossá teszi. minél lyukacsosabb a tészta, annál lazább és annál könnyebben emészthető.
A kelt tésztáknak nagyon sok édes és sós változata ismert. Kelt tésztából készül például a kenyér és a fánk is.
A kelt tészta akkor lesz jó, ha azt jól kidolgoztuk, kidagasztottuk, egyébként nehéz lesz.
Kelt tészta készítés mozzanatai
- kovászkészítés,
- dagasztás,
- felverés vagy gyúrás,
- kelesztés,
- formálás,
- újrakelesztés,
- sütés.
A kelt tésztákat kétféleképpen süthetjük: zsiradékban vagy sütőben. A zsiradék lehetőleg olaj legyen, attól könnyebbé válik a tészta. Mindig forró zsiradékba tegyük a szaggatott tésztát, majd a tüzet mérsékelve, közepes tüzön folytassuk a sütést. Jó, ha az első oldalát fedő alatt sütjük.
Sütőben sütésnél nem szabad a telt tésztát túl magas hőfokon, gyorsan sütni, mert akkor a külső kérge hamar megbarnul és belül sületlen marad. Egyenletesen meleg legyen a sütő (alsó és felső sütés: kb. 180 °C, légkeveréses: kb. 160 °C), a meleget 30 perc után csökkentsük. 1 kg lisztből készült kalács sütési ideje kb. 50 perc. Kisebb mennyiségű tésztának 30-40 perc elegendő.
Kelt tészta alaprecept
Hozzávalók
- 500 g liszt,
- 80 g cukor,
- 80 g margarin vagy olvasztott vaj,
- 0,5 kocka élesztő (25 g),
- 1 csipet só,
- 200 ml tej,
- 1 db tojás.
Elkészítése
- a tojást szétválasztjuk,
- a tejet langyosra melegítjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 teáskanál cukrot, majd hagyjuk felfutni,
- a lisztet nagy tálba tesszük,
- hozzáadjuk az élesztős keveréket és a többi hozzávalót,
- majd kézzel vagy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) addig dagasztjuk, míg sima felszínű tésztát kapunk, amely elválik az edény falától,
- konyharuhával letakarva kb. 30-35 °C-on kb. 1 órát kelni hagyjuk,
- a megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk,
- a sütőt előmelegítjük,
- a tésztát tetszés szerint formázhatjuk, tölthetjük (bukta, kalács, túrós táska, stb.),
- a megformázott tésztát, sütőpapírral bélelt tepsire (kb. 35×40 cm) helyezzük,
- kb. 20 percig újrakelesztjük,
- felvert tojással megkenjük,
- a sütő középső részében megsütjük,
- ha megsült, sütőrácson hűlni hagyjuk.
Tipp: Ha sülés közben a tészta teteje túlságosan barnulni kezdene, takarjuk le alufóliával. Biztosan átsült a tészta, ha ujjainkkal megkopogtatva kongó hangot ad ki.