Kelt tészta alaprecept

Könnyű dolgunk van, ha birtokunkban van egy jó kelt tészta alaprecept. Nagyon sok ételünk alapja a kelt tészta, egyszerű kalácson túl bukta, napraforgókalács vagy akár aranygaluska is készülhet belőle.

kelt tészta alaprecept

Kelt tészták

A kelt tészták fő alapanyaga a liszt. Lazító anyaga pedig az élesztő, ami a tésztában erjedési folyamatot indít meg. Az erjedés alatt a lisztben lévő keményítő cukorrá, majd szénsavvá alakul át. A szénsav a tésztát felduzzasztja és hólyagossá, lyukacsossá teszi. minél lyukacsosabb a tészta, annál lazább és annál könnyebben emészthető.

A kelt tésztáknak nagyon sok édes és sós változata ismert. Kelt tésztából készül például a kenyér és a fánk is.

A kelt tészta akkor lesz jó, ha azt jól kidolgoztuk, kidagasztottuk, egyébként nehéz lesz.

Kelt tészta készítés mozzanatai

  • kovászkészítés,
  • dagasztás,
  • felverés vagy gyúrás,
  • kelesztés,
  • formálás,
  • újrakelesztés,
  • sütés.

A kelt tésztákat kétféleképpen süthetjük: zsiradékban vagy sütőben. A zsiradék lehetőleg olaj legyen, attól könnyebbé válik a tészta. Mindig forró zsiradékba tegyük a szaggatott tésztát, majd a tüzet mérsékelve, közepes tüzön folytassuk a sütést. Jó, ha az első oldalát fedő alatt sütjük. 

Sütőben sütésnél nem szabad a telt tésztát túl magas hőfokon, gyorsan sütni, mert akkor a külső kérge hamar megbarnul és belül sületlen marad. Egyenletesen meleg legyen a sütő (alsó és felső sütés: kb. 180 °C, légkeveréses: kb. 160 °C), a meleget 30 perc után csökkentsük. 1 kg lisztből készült kalács sütési ideje kb. 50 perc. Kisebb mennyiségű tésztának 30-40 perc elegendő.

Kelt tészta alaprecept

Hozzávalók

  • 500 g liszt,
  • 80 g cukor,
  • 80 g margarin vagy olvasztott vaj,
  • 0,5 kocka élesztő (25 g),
  • 1 csipet só,
  • 200 ml tej,
  • 1 db tojás.

Elkészítése

  • a tojást szétválasztjuk,
  • a tejet langyosra melegítjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 teáskanál cukrot, majd hagyjuk felfutni,
  • a lisztet nagy tálba tesszük,
  • hozzáadjuk az élesztős keveréket és a többi hozzávalót,
  • majd kézzel vagy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) addig dagasztjuk, míg sima felszínű tésztát kapunk, amely elválik az edény falától,
  • konyharuhával letakarva kb. 30-35 °C-on kb. 1 órát kelni hagyjuk,
  • a megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk,
  • a sütőt előmelegítjük,
  • a tésztát tetszés szerint formázhatjuk, tölthetjük (bukta, kalács, túrós táska, stb.),
  • a megformázott tésztát, sütőpapírral bélelt tepsire (kb. 35×40 cm) helyezzük,
  • kb. 20 percig újrakelesztjük,
  • felvert tojással megkenjük,
  • a sütő középső részében megsütjük,
  • ha megsült, sütőrácson hűlni hagyjuk.

Tipp: Ha sülés közben a tészta teteje túlságosan barnulni kezdene, takarjuk le alufóliával. Biztosan átsült a tészta, ha ujjainkkal megkopogtatva kongó hangot ad ki.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük