Karácsonyi angol tea, a fűszeres finomság
Az angolokról köztudott, hogy kedvenc italuk a tea. A mindennapokban többynire csak tejjel isszák a fekete teából készülő nedüt, de van ünnepi, fűszeres teájuk is. A karácsonyi angol tea különlegessége az, hogy a tej mellett cukor is kerül bele, jellegzetes ízét pedig a zamatos keleti fűszerek adják meg. Igazi testi-lelki kényeztető, amit érdemes kipróbálni. Az angolok leggyakrabban angol teakenyeret fogyasztanak hozzá, aminek a gyümölcseit épp fűszeres teába áztatják be sütés előtt.
Karácsonyi angol tea
A tea a teacserje (Camellia sinensis) szárított leveleiből, rügyeiből, vagy szárából készül. A teacserje Ázsiában honos, a belőle készült tea innen terjedt el az egész világon.
A teát eredetileg gyógynövényként, orvosságként használták. Az egyik történet szerint Buddha fedezte fel a teát, amikor egy napon a kertben meditálva egy tealevél hullott csészéjébe. Egy másik történet szerint i. e. 2737-ben Sen Nung kínai császár itta az első csésze teát. Egyszer, utazása közben a forró ivóvizébe egy vad teanövényről levelek hullottak. A kíváncsiságból megízlelte a sárgás-barna folyadékot, és tetszett neki az íze és frissítő hatása.
Szintén teának hívjuk a tealeveleket nem tartalmazó, más szárított növények, továbbá gyógynövények, fűszerek vagy gyümölcsök főzetét is.
Hozzávalók – 2 csészéhez
- 2 dl fekete tea (1 kanál teafűből vagy egy teafilterrel),
- 1 késhegynyi fahéj,
- 1 késhegynyi gyömbérpor,
- 1 késhegynyi szegfűbors,
- 1 késhegynyi szerecsendió,
- 2 teáskanál nádcukor,
- 4 evőkanál tej.
Elkészítés
- Felforruljuk a vizet.
- Egy teáskannába belerakjuk a teafüvet vagy a filtert, beleöntjük a vizet.
- Lefedjük és 3-5 percig állni hagyjuk.
- A fűszereket összekeverjük egy kis edényben.
- A teát kiöntjük két csészébe.
- A fűszereket megosztjuk a két csésze között.
- Egy-egy kanál cukrot is teszünk bele.
- Végül kerül bele az két-két kanál tej.
- Forrón tálaljuk egy kis édeskeksszel vagy angol teakenyérrel.