Isler (ischler), ahogy Lajos Mari is készíti

Valahogy mindig elfelejtek fotókat készíteni a sütikről és úgy általában az ételekről, amiket készítünk. Még szerencse, hogy az olvasók nem ilyen feledékenyek. És az is, hogy pont úgy készítik az islert, ahogy mi is. Mert az igazi ischler szerintünk is diós tésztával készül. Diós tésztájú az isler a Lajos Mari szakácskönyvekben is. Ennek receptjét mutatom most.

Isler (ischler) Lajos Mari módra

Isler Lajos Mari módra

Az isler Ausztria Salzkammergut tartományának legkedveltebb üdülőhelyéből, Bad Ischl-ből származik. Richard Kurth, a Zauner cukrászda mestercukrásza itt készítette az első islert (eredeti írással ischer) a császár tiszteletére az 1850-es években. A díszes berendezésű cukrászda ma is működik és sok kitűnő sütemény mellett az isler az egyik legnagyobb számban eladott sütemény.

Magam is megkóstoltam itt a Ferenc József tiszteletére kreált sütit, de egyáltalán nem voltam elájulva tőle. A tésztája dió nélkül készült, nekem túl száraz volt. Az áráról nem is beszélve! Maradok tehát az általunk megszokott diós változatnál.

Hozzávalók

  • 25 dkg Liszt,
  • 1 sütőpor,
  • 12,5 dkg ráma,
  • 12,5 dkg porcukorral,
  • 10 dkg darált dió,
  • kis tejföl,
  • pikáns lekvár az összeragasztáshoz,
  • 20-25 dkg csoki,
  • 1 kanál étolaj.

Isler elkészítése

  • a tészta hozzávalóit összedolgozzuk,
  • kicsit pihentetjük,
  • vékonyra kinyújtjuk,
  • kiszaggatjuk,
  • sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk,
  • előmelegített sütőben mérsékelt lángon megsütjük,
  • ha kihűlt, két-két darabot lekvárral összeragasztunk,
  • a csokit az étolajjal gőz felett felolvasztjuk,
  • a csokimázzal bevonjuk a sütiket.

Nagyon köszönöm a fotót Mészáros Erzsébetnek.

Jó étvágyat!

További linzer sütemény receptek

A diós habos linzerkarika olvasónk gyermekkorának egyik kedvenc süteménye volt. Igazi nagymama süti, amiből sosem tudott túl sok készülni, és amit az unokák sosem tudtak megunni. Szerencsére a kitűnő recept a hosszú évek során is megmaradt és most már olvasónk maga készítheti el az unokáinak.

A linzertészta a piskóta mellett az egyik legfontosabb és leggyakoribb alaptészta, amit édes vagy sós sütemények készítésénél is használhatunk. A linzertészta alaprecept jól jön, ha neki állnánk valami egyszerű és finom süteménynek.

A linzertészta nagyon egyszerűen elkészíthető és sokoldalúan felhasználható. Sós és édes sütemények egyaránt készülhetnek belőle. Sokan azt gondolják, hogy a linzer, a linzerkarika Linz városáról kapta a nevét és ez is egy a sok osztrák finomság közül, de az igazság az, hogy a linzer magyar finomság. Elárulom a történetét is jó néhány recepttel megmutatom, hogy készülnek a legjobb sütemények linzertésztából.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük