Haltepertő savanyú hagymával
A haltepertő savanyú hagymával többnyire előételként kerül az asztalra, de friss házi kenyérrel akár főfogásként is megállja a helyét. A recept leírása mellett videón is mutatom, hogy készül a fenséges fogás.

Haltepertő savanyú hagymával receptje
A haltepertő a nagyobb ponty zsíros hasaaljából készül. A ponty a legismertebb és legnépszerűbb halunk, bár valószínűsíthetően Ázsiából származik. Latin neve, a Cyprinus carpio a görög küprinosz (cyprinos) és a latin karpio (carpio) szavakból állt össze. Mindkettő szó jelentése ponty.
Magyarországon leginkább halászlé vagy rántott hal formájában kerül az asztalokra. A halászlét többféle képen készítik az országban, a bajai halászlé például gyufatésztával készül. Kevéssé ismert, de ősi ponty étel az olajos ponty. A Szigetközben az ünnepi asztalok elmaradhatatlan kelléke az ecetes rántott hal.
Hozzávalók
- 800 g ponty hasaljafilé,
- 100 g rétesliszt,
- 1 mk fűszerpaprika,
- 1/2 l zsír vagy étolaj,
- 2 fej ezüsthagyma vagy lilahagyma,
- 1 mk cukor,
- 1 mk ecet vagy citromlé,
- só.
Elkészítése
- A pontyfilét sózzuk, apró kockákra vágjuk.
- A pontyfilé darabokat réteslisztben elkevert fűszerpaprikáb forgatjuk.
- Forró zsiradékban ropogósra (csörgősre) sütjük.
- Törlőpapírra szedjük, hogy az olaj jól lecsöpögjön.
- A hagymákat felszeleteljük, sóval,cukorral és ecettel ízesítjük.
- A haltepertőt a hagymasalátával tálaljuk.
Haltepertő savanyú hagymával készítése videón
Videón Jahni László, a Kisücsök séfje megmutatja, hogyan készül ez a remek fogás.